Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem mond le a spanyol kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A spanyol miniszterelnök visszautasította hétfőn a lemondását követelő követeléseket, és leszögezte: kitölti 2017-ig szóló mandátumát, és végrehajtja a tervezett kormányzati reformokat.

Mariano Rajoyt korrupcióval gyanúsítják, mert pártjának volt pénztárnoka azt állítja, hogy mintegy húsz éven keresztül titokban 5-15 ezer euróval egészítette ki - az adóhivatal megkerülésével - számos konzervatív képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből.

Az El Mundo spanyol napilap vasárnap olyan SMS-üzeneteket tett közzé, amelyeket állítólag Rajoy és a kormányzó Néppárt volt pénztárnoka, Luis Bárcenas váltott egymással. Ezekből az ellenzék szerint kiviláglik, hogy a kormányfő tudott a dologról, annak maga is haszonélvezője volt, és cinkos módon összejátszott a volt pénztárnokkal, aki június vége óta vizsgálati fogságban van. Hétfőn Bárcenas zárt ajtók mögött három órán át vallott az ügyről a bíróságon.

Rajoy a lengyel miniszterelnök, Donal Tusk látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a jogállam "nem enged a zsarolásnak", és ő "megvédi a politikai stabilitást, és kitölti a spanyol szavazóktól kapott mandátumát".

Az ellenzéki szocialista párt (PSOE) szerint a Néppártnak többsége van ugyan a parlamentben, de elvesztette erkölcsi tekintélyét. Az összes többi párttal együttműködve azon leszünk, hogy a miniszterelnök lemondjon - közölte Elena Valenciano főtitkár-helyettes.