eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Erősödik az idegengyűlölet Görögországban

Bőrszínük miatt több mint 154 embert bántalmaztak az elmúlt évben Görögországban, ebből százheten Athénban estek rasszista indíttatású erőszak áldozatául - jelentették nem kormányzati szervezetek hétfőn.

Legutóbb Omar Diallo, egy guineai menekült szenvedett el erőszakos támadást egy athéni utcán. Diallo, aki Guineában kénytelen volt hozzászokni a brutális bánásmódhoz, mivel nézetei miatt hazájában a börtönt is megjárta, Görögországba érkezésekor nem számított a gazdasági válság sújtotta dél-európai országban uralkodó erőszakos rasszizmusra. A menekültet négy férfi megállította az utcán, majd fejbe vágták és megverték. A rendőrség fejsérüléssel szállíttatta kórházba, sebeit több öltéssel varrták össze.

Jorgosz Cavropulosz, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának görögországi vezetője elmondta, hogy gyakorlatilag naponta történik idegengyűlöletre visszavezethető erőszakos támadás az országban, különösen Athénban. Nem kormányzati szervezetek jelentése alapján nyolc esetből egyszer az Arany Hajnal neonáci párt tagjai követik el az inzultusokat. Tavaly mindössze 24 áldozat tett panaszt a rendőrségen.

Az idegengyűlölettel összefüggő erőszakos cselekedetek célja nem az áldozatok megölése, hanem jól látható sérülések okozása és ezáltal az idegen közösségek tagjainak megfélemlítése - mondta Nikitasz Kanakisz, a Világ Orvosai nevű szervezet főtitkára. Az egész világot bejárták azok a fotók, amelyeken egy késsel összeszurkált hátú férfi, valamint egy 14 éves afgán fiú látható, akinek az arcát üvegdarabokkal vagdalták össze.

A 28 éves, egyetemet végző Diallo szerint Antonisz Szamarasz 2012 júniusi kormányra kerülése óta érezhetően megszaporodtak a rasszista támadások az országban. Az Arany Hajnal politikailag szintén megerősödött, a neonáci párt a választások következtében 18 képviselőt delegálhatott a 300 tagú parlamentbe. Bár a kormány és Nikosz Dendiasz polgári védelmi miniszter elítélte és elfogadhatatlannak nevezte az Arany Hajnal tevékenységét, a miniszter a BBC brit közszolgálati televíziónak adott júliusi interjúban úgy nyilatkozott, hogy Görögországnak nincs szüksége antirasszista törvényre.

Dendiasz szerint az Arany Hajnal befolyásának növekedése és az idegengyűlölet terjedése egyenes következménye annak, hogy Görögországba illegális bevándorlók tömegei érkeznek, amelyek hatalmas terhet jelentenek a társadalom számára. Felkérte az Európai Uniót is, hogy segítse az országot a bevándorlás okozta feszült helyzet kezelésében. Dendiasz hozzátette, hogy a rendőrségen belül különleges egységet hoztak létre a rasszizmus elleni harc hatékonyabbá tételére.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa áprilisban felhívta Athén figyelmét arra, hogy Görögországnak keményebb intézkedéseket kellene hoznia a rasszista indíttatású erőszakos cselekmények ellen, és közölte, hogy az országnak jogában áll betiltani a szélsőjobboldali Arany Hajnal pártot.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×