eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Spanyolország kikerült a recesszióból

A spanyol gazdaság a második negyedévben kikerült a recesszióból, de az országnak folytatnia kell a reformokat és tovább kell csökkentenie a költségvetési hiányt, hogy ne álljon le a növekedés - mondta Luis De Guindos spanyol gazdasági miniszter az El Paísnak adott interjúban.

A spanyol gazdaság teljesítménye 2011 vége óta csökkent. A kormány arra számít, hogy az első negyedévi 0,5 százalékos visszaesés után a spanyol bruttó hazai termék április-júniusban lényegében stagnált.

"A recessziónak vége. A kérdés az, hogy milyen gyors lesz a kilábalás" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a növekedés "egy aprócska virág egy üvegházban, amit gondozni kell".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júniusban kiadott országértékelésében azt emelte ki, hogy Spanyolország már az idén növekedési pályára állhat, de arra hívta fel a figyelmet, hogy az országnak továbbra is védenie kell sérülékeny bankjait, ahogy még sokat kell tennie a rendkívül magas munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében.

A spanyol állami statisztikai hivatal, az INE július 30-án közli a második negyedévi növekedésre vonatkozó első becslését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×