eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Remálom lenne, ha Snowden kinyitná a száját

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - közölte az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt erről.

"A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki" - mondta Greenwald.

Az újságíró óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust.

"Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)" - figyelmeztetett Greenwald. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprograg hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×