Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama és Putyin a Snowden-ügyről tárgyalt telefonon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Edward Snowden jogállásáról folytatott telefonbeszélgetést az amerikai és az orosz elnök pénteken, néhány órával az után, hogy az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államokban törvénysértéssel vádolt informatikus bejelentette: politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

A Fehér Ház szűkszavú közleményében nincs utalás sem arra, hogy Barack Obama és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetése nyomán Moszkva hajlandóságot mutat Snowden kiadatására.

"Mindkét vezető hangsúlyozta az amerikai-orosz kétoldalú kapcsolatok fontosságát, megvitattak egy sor biztonsági és kétoldalú kérdést, beleértve Edward Snowden jogállását is, illetve szó volt terrorellenes együttműködésről a Szocsiban jövőre rendezendő téli olimpia előtt" - olvasható a Fehér Ház tájékoztatójában.

Edward Snowden a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren találkozott pénteken zárt körben nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves orosz jogászokkal. Ekkor közölte, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

Az Egyesült Államok ezután arra szólította fel Oroszországot, hogy utasítsa el Edward Snowden kérelmét. A Fehér Ház szóvivője azt hangoztatta, hogy a menedékjog megadása egyenértékű lenne azzal, mintha az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatásával törvényt sértő informatikus "propagandaplatformot" kapna arra, hogy további károkat okozzon az Egyesült Államoknak. Jay Carney megerősítette, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal. Carney figyelmeztetett, hogy a menedékjog megadása ellentétes lenne a moszkvai kormány korábbi, Oroszország semlegességét hangoztató nyilatkozataival.