Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kairói ügyészség vizsgálatot indít Murszi ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kémkedés, tüntetők meggyilkolására való felbujtás és gazdasági károkozás gyanújával vizsgálatot indít a kairói ügyészség Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök és nyolc társa ellen - jelentette be szombaton közzétett nyilatkozatában az egyiptomi ügyészség.

A vizsgálatot az ügyészséghez benyújtott panaszok alapján indítják meg, de nem közölték, hogy kik a panaszosok. Az egyiptomi jogrendszerben mindenekelőtt a rendőrség, de bárki panaszt tehet az ügyészségen, amely a panaszok kivizsgálásával olyan vizsgálati anyagokat állít össze, hogy azok alapján kikérdezhessék a gyanúsítottakat, majd a hivatalos vádemelésig is eljuthassanak. Akár hónapok is eltelhetnek a hivatalos vádemelés előterjesztéséig.

Az ügyészség szombaton nyolc olyan iszlamistát is megnevezett, akikre a Murszival kapcsolatos vizsgálatokat kiterjesztik. Közöttük van Mohammed Badie, a Muzulmán Testvériség nevű szervezet szellemi vezetője, valamint Iszám el-Erian, a szervezet politikai pártjának helyettes vezetője.

Továbbra sem tudni biztosan, hogy hol őrzik Murszit, akit a hadsereg július 3-án mozdított el államfői tisztségéből. Az Egyesült Államok és más nyugati államok már arra sürgették az egyiptomi vezetést, hogy engedje szabadon Murszit és állítsa le a Muzulmán Testvériséghez tartozó vezetők letartóztatást.

A hatalmától megfosztott elnök hívei hétfőtől tömegtüntetéseket tartanak Egyiptom-szerte. A Muzulmán Testvériség szervezet a Facebook közösségi oldalon is ismertetett felhívásában felszólította az egyiptomiakat, hogy hétfőn minden város központi terén gyűljenek össze, és emeljék fel szavukat a katonai hatalomátvétel ellen.