eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Washington Snowden kérelmének elutasítására sürgeti Moszkvát

Az Egyesült Államok közvetve arra szólította fel Oroszországot, hogy utasítsa el Edward Snowden politikai menedékjogi kérelmét.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője pénteki nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a menedékjog megadása egyenértékű lenne azzal, mintha az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatásával törvényt sértő informatikus "propagandaplatformot" kapna arra, hogy további károkat okozzon az Egyesült Államoknak.

Jay Carney leszögezte: a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal.

A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama elnök péntek este telefonon kíván tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Többheti rejtőzködés után bukkant fel újra Snowden

Edward Snowden nem akar a nyilvánosság előtt mutatkozni, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió által is bemutatott, mobiltelefonnal készített felvétel alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus él és jól van.

A felvételt a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, eredetileg a nyilvánosság kizárásával zajlott találkozón készítette az egyik jogvédő szervezet munkatársa. A videón jól hallható, amint Snowden felolvasta a WikiLeaks kiszivárogtató portálon is közzétett nyilatkozatát, amely során közölte, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A Life News a rövid videót feltette a YouTube videomegosztó portálra is.

Az éppen most 30 éves amerikai egyáltalán nem látszott megviseltnek, elegáns öltönyben jelent meg a jogvédők előtt. Jó hangulatban volt, nevetett. Azok, akik találkozhattak vele ugyanakkor elmondták, hogy Edward Snowden nagyon sovány. "Viszont jó a frizurája" - idézte a jogvédőket az orosz hírtelevízió.

Anatolij Kucserena ügyvéd, aki vállalta, hogy segítséget nyújt Snowdennek, az orosz hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: Snowden kérte tőlük, segítsenek abban, hogy megkaphassa a politikai menedékjogot Oroszországban, és hogy eljuttathasson egy levelet az Egyesült Államok elnökének az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megsértéséről.

"Én elhiszem neki, hogy a meggyőződése miatt üldözik. Valóban nem játszik, nem azért csinálja ezt, hogy politikai előnyökhöz jusson. Láthatják, még az újságírókkal sem áll szóba" - tette hozzá Kucserena.

A moszkvai repülőtéren mintegy kétszáz riporter, operatőr, fotós várta a híreket és magát Snowdent annál a "Szolgálati bejárat" feliratú ajtónál, amelyen keresztül a nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselői, valamint az ismert orosz ügyvédek eljutottak a találkozóra, majd távoztak onnan. Az amerikait ezúttal is hiába várták.

A Rosszija 24 televíziónak Igor Korotcsenko, a Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) című orosz folyóirat főszerkesztője úgy vélekedett, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikusra halál várna hazájában. Szerinte Edward Snowden addig biztonságban van, amíg a moszkvai nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodik. Biztos abban, hogy az orosz szervek nem engedik meg, hogy az amerikai hatóságok végezzenek vele, amint kilép a zónából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×