eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Kanadai vonatbaleset: nőtt a halálos áldozatok száma

Eddig húsz holttestet találtak a négy nappal ezelőtti kanadai vonatbaleset helyszínén, és a hatóságok legfrissebb, szerdán közzétett hivatalos tájékoztatójában a korábbiaknál kétszer kevesebb, harminc eltűnt szerepel.

A legutóbb, egy nappal ezelőtt közzétett hivatalos tájékoztató 15 halottról és mintegy 60 eltűntről szólt.

A megtalált holttestek közül eddig csak egyet sikerült azonosítani. A halottak vizsgálata lassan halad, mivel a tetemek megégtek a baleset utáni tűzben.

Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló tehervonat Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. A közeli Nantes-ban leállított szerelvény azonban elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva, 11 kilométer utat megtéve szombat hajnali 1 óra 30 perc körül berobogott Lac-Méganticba, a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a tartálykocsik közül több felrobbant.

A hatezer lakosú város központja a lángok martalékává vált. Mintegy harminc épület teljesen megsemmisült, köztük egy népszerű szórakozóhely, amely tömve volt mulatozókkal, de számos környező házra is átterjedtek a lángok. A tűzvész miatt evakuált mintegy kétezer ember közül keddig 1200-an térhetek vissza otthonukba. A kiégett városközpont egy részében négy nappal a baleset után sem tudtak bejutni a tűzoltók, mert a két napig tartó tűz miatt továbbra is rendkívül magas ott a hőmérséklet.

Ez volt Észak-Amerikában az elmúlt két évtized legsúlyosabb vonatbalesete.

A gyanú szerint a tragédiát az okozhatta, hogy a mozdonyvezető nem húzta be szabályszerűen a kézifékeket. A mozdony vezetőjét szerdán felfüggesztették állásából.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×