eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Orbán Viktor: Európa a bürokraták birodalma

A miniszterelnök a bürokraták birodalmának nevezte az Európai Uniót a L'Express című francia politikai hetilap szerdán megjelent számában.

Orbán Viktor közölte: a jelenleg követett irányvonal az Európai Uniót egy "birodalom" és nem a "nemzetek szövetsége" felé közelíti, és ez sem a magyarok, sem az európai civilizáció érdekét nem szolgálja.

A kormányfő úgy érzékeli, az európai elit továbbra is azt gondolja, hogy az Európai Egyesült Államok felé kell fejlődni.

Orbán Viktor az interjú szerint azon kisebbségben lévő európai vezetők közé sorolja magát, akik úgy gondolják, hogy az unió alapját a nemzetek jelentik. Úgy látja, a többség a nemzeti víziót egyre kevésbé érzi legitimnek.

Az EU jelenleg "a bürokraták birodalma, fővárosa Brüsszel", ahol az állam- és kormányfők érveléseit nem veszik figyelembe - jelentette ki a miniszterelnök.

A birodalmi működésre utaló eljárások közül Orbán példaként említette a tagállamoknak tett "ajánlásokat" az energiaárak újabb emelésére, azért, hogy a piac liberálisabb, a konkurencia pedig szabadabb legyen. A miniszterelnök szerint ez elfogadhatatlan. Elmondta, hogy a kormány árszabályozó rendszert vezetett be annak érdekében, hogy csökkentse a fogyasztók költségeit, de "most ennek az intézkedésnek az elhalasztását és azt követelik, hogy emeljük az árakat". Ugyanilyen módon az adórendszer megváltoztatását, az igazságszolgáltatás szervezetének megváltoztatását is szeretnék, amiből hiányozna az átláthatóság - tette hozzá. Szerinte ez egy olyan "átláthatatlan folyamat", amelyet nem előz meg a partnerek közti nyílt párbeszéd.

"Lépésről lépésre, a véleményünk megkérdezés nélkül módosítják a szerződést, amely minket eddig az Európai Unióhoz kötött" - hangsúlyozta Orbán. Hozzátette: "ezt meg kell állítani. Határozzuk meg közösen, hogy mi köt össze és mi egyesít". Ugyanakkor hangsúlyozta: "nem az európai szerződéseket kérdőjelezi meg", amelyeket "Magyarország aláírt és elkötelezte magát tiszteletben tartásuk mellett". Szerinte viszont az azokat követő folyamatokat vita tárgyává kellene tenni.

A kormányfő mindettől függetlenül "nagyon pozitívnak" értékeli Magyarország uniós csatlakozásának mérlegét. Elismerte, hogy az ország jelenleg "nehéz helyzeten" megy keresztül, de az eddig megtett út "összességében nagy siker". "Voltak tévedéseink, de azok nem Európának tudhatók be. Azokért a magyar kormányok a felelősek" - jelentette ki.

Hibának nevezte 2002 után a németországi és franciaországi költségvetési túlköltekezést követni, mert az vezetett ahhoz, hogy 2008-ban elsőként Magyarországon fenyegetett az összeomlás veszélye. Másik hiba szerinte az ipari termelés elhanyagolása és a szolgáltatóipar felé fordulás volt. A harmadik hibát így fogalmazta meg: "nem mértük fel a strukturális terhek súlyát", amely kommunista örökség. Példaként említette a túl sok nyugdíjast, akik közül egyesek még csak a negyvenes éveikben járnak, valamint azt, hogy arányosan négyszer annyi leszázalékolt rokkant volt Magyarországon, mint más európai országokban. "Az optimizmusunk irreális volt, a társadalmi státusok menedékének felváltása az egyéni érdemmel és a munkával sokkal keményebb feladat, mint gondoltuk" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A kormányt ért európai bírálatokról Orbán Viktor azt mondta: "senki nem tud olyan valós tényt sem említeni, amely a demokrácia elveivel ellentétes Magyarországon". Szerinte az Európai Parlamentben a liberálisok egy része árulónak tekinti, s ők haragszanak rá a legjobban, amiért csatlakozott a néppárti frakcióhoz. "A magyar szocialisták pedig azért keresnek támogatást az Európai Parlament szocialista frakciójában, mert a hazai választási színtéren nem tudnak beérni." Úgy fogalmazott: "ez a két erő satuba fogott".

Orbán szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy a politikája innovatív vagy pedig unortodox. "Tény, hogy be lehet engem sorolni jobbra, miközben balra is cselekszem". Példaként említette, hogy miközben megadóztatta a bankokat és a nagy multinacionális vállalatokat, a keresztény értékeket védi az intézményrendszerben. "Ami népszerű Magyarországon, azt nem értik meg Brüsszelben" - tette hozzá.

A miniszterelnök visszautasította, hogy populista lenne. Szerinte a populista beszédmód lényege, hogy annak semmi köze a valósághoz, márpedig ő csökkentette az állami terheket, a deficitet és a munkanélküliséget, a külkereskedelmi mérleg és gazdasági növekedés pedig javult, s az egy főre jutó jövedelem is érzékelhetően nő.

"Amikor azt képviselem, hogy egyetlen nagy lendülettel tegyünk erőfeszítéseket, akkor azt a választ kapom, hogy ez populizmus. Csak azért, mert olyan eszközöket használok, amelyekhez más országok nem nyúlnak: az energiaárak ellenőrzése, a bankadó, a szektorális adók vagy a szociális terhek" - mondta. Szerinte mindez már kezdi "meghozni a gyümölcsét" és Magyarország "végre talpra áll".

Elismerte, hogy a három év alatt meghozott kétezer törvény és rendelet "szokatlan és aggodalmat vált ki a partnereinkben". "Értem a kérdésfelvetéseiket, de tartom magam annak a célnak az eléréséhez, amelyet kitűztem magam elé" - jelezte a miniszterelnök.

Orbán az elmúlt két évtized legizgalmasabb pályafutásának nevezte Nicolas Sarkozy volt francia államfő karrierjét. "Másképp gondolkodik, mint a többiek és ezt tudatja is: nem mondom, hogy ez nem tetszik" - mondta. A miniszterelnöknek ugyanakkor saját munkájához tanulságként szolgál az, hogy Sarkozy stratégiája végül nem vált be. "Nem szabad az ellenfélnek lehetőséget adni arra, hogy egy választást az ember melletti vagy elleni szavazássá alakítsa át" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a választásnak egy nép jövőjéről és nem egy ember sorsáról kell szólnia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×