eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Edward Snowden nem bánt meg semmit

Nem fél és nem bánt meg semmit Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársa mindezt még kedden mondta Glenn Greenwaldnak, annak a brit újságírónak, aki a The Guardian hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. Az évek óta Rio de Janeiróban élő Greenwald a beszélgetésről szerdán számolt be az AFP francia hírügynökségnek.

A brit újságíró az amerikai informatikust idézve elmondta: Snowden nem bánt meg semmit, nagyon nyugodt, nem fél, örül a leleplezései által a hírszerzési tevékenységről nemzetközi méretekben kibontakozott vitának, és teljes mértékben elégedett azzal, hogy így cselekedett.

Glenn Greenwald kijelentette, hogy a politikai menedékkérelem kérdéséről nem beszélt Snowdennel. Nem tudja, hogy a 30 éves informatikus ezzel kapcsolatban mit forgat a fejében - tette hozzá.

A beszélgetésről Greenwald részleteket ismertetett a The Guardian szerdai internetes kiadásában is. Beszámolója szerint Snowden cáfolta, hogy az amerikai titkos adatgyűjtésről információkat szivárogtatott volna ki Kínának és Oroszországnak.

"Az én laptopomról Kína és Oroszország soha semmit nem kapott" - idézte a brit újságíró az amerikai informatikust, aki értesülések szerint még mindig Moszkva Seremetyjevo repülőterének tranzitvárójában tartózkodik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×