Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miniszter lesz az egykori kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összeállt a Jiøí Rusnok miniszterelnök vezette cseh hivatalnokkormány névsora. A cseh államfő várhatóan szerdán nevezi ki az ország új, szakértői kormányát. Jiri Rusnok miniszterelnök kedden tájékoztatja az államfőt a kabinet összetételéről.

Jiri Rusnok tartja korábbi ígéretét, és az előre bejelentett időpontban benyújtja az államfőnek az új kabinet névsorát. Várható, hogy Milos Zeman köztársasági elnöknek nem lesz kifogása a kormány összetétele ellen, és ünnepélyes keretek között kinevezi az új, 14 tagú kabinetet. Ezzel végleg lezárul a lemondásra kényszerült Petr Necas kormányának időszaka.

A miniszterelnök utolsóként a pénzügyi tárca vezetőjét nevezte meg.

Hétfő délelőtt bejelentette, hogy a kulcsfontosságú tárca élén Jan Fischer, egykori kormányfő áll majd. Jan Fischer, aki 2009-ben és 2010-ben vezetett egy hivatalnokkormányt, egyben a kormányfő helyettese is lesz. A tárcavezető tavaly sikertelenül pályázott az államfői posztra. Mielőtt politikai pályára lépett volna a cseh statisztikai hivatal elnöke volt.

A Rusnok-kabinetben három ismert szociáldemokrata politikus is miniszteri tisztséget vállalt. Marie Bene¹ová lesz az igazságügyi miniszter, Jan Kohout a külügyminiszter, míg Frantisek Konícek a munkaügyi és népjóléti minisztérium élére kerül. A szociáldemokraták vezetése nem támogatja az új kormányt és felszólította azokat a párttagokat, akik tisztséget vállaltak a Rusnok kabinetben, hogy lépjenek ki a pártól. Õk azonban csak tagságuk felfüggesztésére hajlandóak, ez komoly párton belüli vitát váltott ki.

Feltűnést keltett, hogy a távozó Necas-i kormány védelmi minisztere, Vlastimil Picek hivatalában marad. A hadsereg parancsnoksága üdvözölte a döntést, azonban kivívta az eddigi jobbközép kormánykoalíció bírálatát.

A miniszterelnök a cseh törvények szerint kormányának kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól.

A parlamenti pártok többsége azonban azt hangoztatja, hogy nem szavaz bizalmat a Rusnok-kormánynak. Az eddigi kormánykoalíció pártjai meg akarják tartani kormányzati pozíciójukat, de nem elégedettek az új miniszterelnökkel. Az ellenzék mihamarabb előre hozott választást szeretne, ezért a parlament feloszlatására törekszik.