eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tárlat megrongált műalkotásokból

Megrongált műalkotásokat vonultat fel a londoni Tate Britain új tárlata: az októberben megnyíló kiállítás központi darabja egy sérült Krisztus-szobor lesz, amely évszázadokon át hevert elrejtve egy londoni imaház padlózata alatt.

A The Statue of the Dead Christ című alkotásról hiányzik Jézus töviskoszorúja, karjai és lábfejei. A sérülésekről úgy vélik, hogy a 16. században keletkeztek, amikor a radikális protestánsok hadat üzentek a hagyományos katolikus művészeti alkotásoknak. A szobrot 1954-ben fedezték fel egy közép-londoni imaház padlózata alatt, ahová a szakértők szerint a további károsodás elkerülése érdekében rejtették el annak idején.

Az Art under Attack: Histories of Iconoclasm (Ostrom alatt a művészet: a képrombolás története) című tárlat kurátora, Penelope Curtis elmondta, a szobrot ezen a kiállításon láthatja először a nagyközönség, olyan brit művészeti alkotásokkal karöltve, amelyeket az elmúlt nagyjából ötszáz évben vallási, politikai, vagy esztétikai okokból megrongáltak.

Az október 2-án megnyíló tárlat különösen aktuálissá vált a brit múzeumok műtárgyai ellen a közelmúltban indított támadássorozat fényében. Múlt héten John Constable 1821-es, The Hay Wain (A szénásszekér) című alkotására ragasztotta egy kisgyermek - valószínűleg saját fia - fényképét egy férfi. Tavaly októberben pedig Mark Rothko falfestményét firkálták össze a Tate Modernben.

Curtis szerint azonban a kiállítás ötlete már jóval ezek előtt megfogant és három évbe telt a tárlat összeállítása. A kiállításon festett üvegablakok szilánkjai, a 19. század során szüfrazsettek által megszaggatott portrék és Carl Andre Equivalent VIII című minimalista szobra is helyet kapott: utóbbit 1976-ban vödörnyi természetes kék festékkel locsolta le egy feldühödött néző, ám a folyadékot könnyen le lehetett mosni az alkotásról, amely nem károsodott.

A kiállításon szerepel továbbá Oliver Cromwell portréja, amelyet annak idején a rendíthetetlen monarchistaként ismert Frederick Victor Duleep Singh fejjel lefelé fordított, valamint III. Vilmos angol király szobrának és Dublin egykori hatalmas gránit oszlopának - Nelson's Pillar - maradványai is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×