eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Százezrek Kairó és Alexandria utcáin

Százezrek gyűltek össze Kairóban és Alexandriában a megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi hívei és ellenfelei közül vasárnap estére, két nappal az után, hogy erőszakban torkollottak az országban zajló tiltakozó megmozdulások.

Helyszíni beszámolók szerint a kairói Tahrír téren összegyűlt végeláthatatlan tömeg az ellenzék egyik vezetőjének, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeinek a nevét harsogta, a demonstrálók olyan plakátokat tartottak a magasba, amelyekkel a közvélemény tudomására hozták, hogy Egyiptomban "nem katonai, hanem népi puccs" zajlik. A Murszi-párti tüntetők megpróbálták behatolni a Tahrír térre, de az ott demonstrálók útjukat állták, s ezután a megbuktatott elnök hívei abba a kairói városnegyedben indultak, amely szombatra virradóra utcai harcok színhelye volt.

A fordulatpártiak ezrei tüntettek hétfőre virradóra az elnöki palotánál is, míg a "muzulmán testvérek" híveinek sokasága a kairói egyetemnél és egy mecsetnél gyűltek össze, illetve ezrek mentek el ahhoz a kairói laktanyához, ahol állítólag a megbuktatott egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit őrzik. Kairó felett mindeközben katonai helikopterek köröztek. A hadsereg arra intette a tiltakozókat, hogy ne vakítsák lézerrel a pilótákat. Híradások szerint ez egyre gyakrabban fordul elő a tüntetések idején.

Kairóban éjfél környékén kezdett fogyatkozni a tüntető tömeg, utcai összecsapások ezúttal nem történtek, a demonstrációk békésen zajlottak.

Híradások szerint Alexandriában viszont puskaporos volt a hangulat, iszlamista tüntetők rendőrökre támadtak. Az észak-egyiptomi nagyvárosban pénteken 14-en haltak meg a zavargásokban.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerint június 28-a óta 74 ember halt meg az erőszakos tüntetések során Egyiptomban, az áldozatok többségét meglőtték.

Közben Adli Manszúr ideiglenes államfő egyik szóvivője vasárnap esti tévényilatkozatában közölte, hogy a fordulatot támogató politikai erők valószínűleg Zijád Baháaddínt, a számvevőszék volt vezetőjét jelölik ideiglenes kormányfővé, Baradei pedig átmenetileg az alelnöki posztot foglalja majd el.

A fordulatot támogató ultrakonzervatív an-Núr párt szinte azonnal közölte, hogy számára elfogadhatatlan az Oxfordban jogi diplomát szerzett Banáaddín miniszterelnöki kinevezése. Azt kifogásolta, hogy Banáaddín ugyanabból a pártból való, mint Baradei, márpedig korábban megvétózta az ő jelölését is a kormányfői posztra.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×