Merkel: az Egyesült Államok adós a tájékoztatással

InfoRádió / MTI
2013. július 5. 06:35
A német kancellár szerint az Egyesült Államok még teljes mértékben adós a hiteles tájékoztatással az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtéseivel kapcsolatban.

Angela Merkel a dpa hírügynökségnek adott, péntek hajnalban közzétett interjújában kijelentette, hogy hetekkel a megfigyelési botrány kirobbanása után kérése ellenére Németország még nem kapott megfelelő tájékoztatást.

"Számos kérdés nyitott még" - fogalmazott a kancellár, hangsúlyozva, hogy kormánya mindent nyilvánosságra hoz majd, amit a titoktartási kötelezettség ellenére nyilvánosságra lehet hozni.

Kevesebb mint három hónappal a németországi parlamenti választások előtt a kancellár legfőbb prioritásként az állampolgárok védelmét említette. Ennek kapcsán mindenekelőtt a terrorelhárítást, valamint a magánszféra védelmét emelte ki. Mindez a szabad társadalom elengedhetetlen része - tette hozzá.

Angela Merkel úgy vélekedett, hogy bárminemű beavatkozás ebbe csakis az arányosság elve, illetve a jogszabályok alapján történhet.