eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az állami televízióhoz vonultak Murszi hívei

Az állami televízió székházához vonultak péntek este a megbuktatott egyiptomi elnök hívei Kairób

Az AFP francia hírügynökség fotóriportere arról számolt be, hogy a tömeg a belvárosi Tahrír tér közelében haladt el, ahol a Murszi-ellenes tüntetők ezrei gyűltek össze. Az esti órákkal egyre jobban megtelik a tér. A Nílus hídjánál felsorakozott katonák és páncélozott járművek igyekeznek a két ellentábort távol tartani egymástól.

A Nílus hídjánál az esti órákban már több tízezer iszlamista gyűlt össze, Mohammed Badiének, a Muzulmán Testvériség szellemi vezetőjének a délutáni nagygyűlésen történt váratlan megjelenése és beszéde hatására.

Az iszlamisták pénteken elutasították a "katonai puccsot" és a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét őrizetve vevő "rendőrállamot".

A Mohamed Murszi-ellenes szövetség "sürgős felhívásban" tüntetésre buzdította híveit pénteken, miközben a hadsereg által megbuktatott egyiptomi államfő támogatói országszerte a katonai hatalom távozását követelik.

A megbuktatott elnök hívei és ellenzői között országszerte több kormányzóságban is voltak összecsapások.

A főügyész péntek este szabadlábra helyezte Szaad el-Katatnit, a Muzulmán Testvériség által létrehozott Szabadság és Igazság Párt vezetőjét, a parlament korábbi elnökét, valamint Rasid el-Bajumit, a Muzulmán Testvériség helyettes vezetőjét. Katatni és Bajumi két napot töltött őrizetben.

A két férfi ellen gyilkosságra való felbujtás gyanújával azonban tovább folyik vizsgálat, miután hétfőre virradóra meghalt nyolc tüntető a Muzulmán Testvériség kairói székháza elleni támadás során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×