eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Tabajdi: a strasbourgi vita az európai demokrácia győzelme

A Tavares-jelentés esetleges elfogadásától önmagában még nem jön létre a koppenhágai bizottság, az beletelhet jó néhány évbe - mondta az InfoRádiónak Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a Magyarországról folytatott keddi strasbourgi plenáris vita után.

A vita tárgya, a Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által az alapvető jogok magyarországi helyzetéről készített jelentés, amelyről szerdán szavaz az EP - a kifejezetten Magyarországnak címzett ajánlásokon túl - általánosabb értelemben is felveti az úgynevezett koppenhágai dilemmát, amelynek az a lényege, hogy az EU-ba törekvő országokkal szemben még számon kérhetik az alapjogok tiszteletben tartására vonatkozó koppenhágai kritériumok teljesítését, ám az uniós csatlakozás után már nincs mód azt ugyanilyen hatékonysággal megkövetelni "az immár házon belülre került" EU-tagállamoktól.

E dilemma feloldását a Tavares-jelentés a koppenhágai bizottságként emlegetett új mechanizmus kialakításával véli feloldhatónak. Ennek lényege az lenne, hogy a három központi uniós intézmény - a javaslattevő szervként, illetve az uniós jog őreként fellépő Európai Bizottság, továbbá a tagállami kormányokat összefogó tanács, valamint az európai polgárokat képviselő Európai Parlament - úgynevezett "trialógust" folytatna, és ennek keretében ellenőrizné valamennyi tagállamban a jogállamiság érvényesülését.

A koppenhágai dilemma valamilyen feloldásának szükségességéről Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi alelnöke is szólt a Tavares-jelentés strasbourgi plenáris EP-vitájában. Jelezte, hogy a bizottság kezdeményezésekkel kíván előállni e témában, és szeretné elérni, hogy a nemzeti hatóságok párbeszédet folytassanak az unióval.

Tabajdi a koppenhágai bizottság megteremtésének szükségességét úgy fogalmazta meg, hogy az uniónak, amely a gazdasági-pénzügyi deficitet már tudja kezelni, képesnek kell lennie a demokratikus deficit kezelésére is. Szerinte a koppenhágai bizottság létrehozásának gondolata - Orbán Viktor miniszterelnök álláspontjával szemben - nem veszélyezteti az EU jövőjét, hiszen minden tagállamot vizsgálni fog, nem érvényesül majd kettős mérce. Mint hozzátette, az ilyen mechanizmus hasznos lenne nem csupán általában a demokrácia, hanem a külhoni magyarok, a kisebbségek szempontjából is.

A delegációvezető kiemelte, hogy a keddi vitában - amelyet az európai demokrácia győzelmének nevezett - a szocialisták semmilyen Magyarország elleni szankciót nem támogattak.

Tabajdi szerint Orbán Viktor ezúttal "két kalapja közül az európai kalapot nem tette föl", hanem csak "a nagymagyar nacionalista kalapot". Úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök strasbourgi jelenlétének csupán "a nagymagyar nacionalizmus és az unióellenesség felkorbácsolása" volt a célja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×