Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Orbán-Fico találkozó szlovák fogadtatása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pozsonyi lapértékelések szerint szembeötlő volt a tegnapi budapesti magyar-szlovák kormányfői találkozó konfliktusmentessége. A kényes témák ugyanis nem kerültek napirendre.

A pozsonyi ÚjSzó kommentátora, Marián Lesko írásában emlékeztet arra, hogy néhány éve az egyik ismert szlovák politikai elemző szinuszgörbéhez hasonlította a szlovák-magyar kapcsolatok alakulását. Feszült helyzetek és viszonylag nyugodtabb időszakok követik egymást, de egyáltalán nem lehet beszélni kimondottan jó, barátai kapcsolatról. Most éppen egy nyugodtabb időszakot élünk - a kérdés csak az, meddig tart ki - írja a szerző.

A keddi találkozó baráti légkörére utalva a kommentátor szerint irracionálisnak tűnik az az elképzelés, hogy a két kormány viszonya ezúttal csak jó és még jobb lesz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis egyértelmű, hogy a két ország politikusai számára a jószomszédi viszony nem cél, hanem csupán az aktuális napi politika eszköze.

A Pravda elemzője szerint, udvariasan fogalmazva, Orbán Viktor a szlovákokkal való kommunikációban fölöttébb pragmatikusan jár el. Kevésbé udvariasan mondva a magyar miniszterelnököt kizárólag saját politikai szükségletei vezérelik. Világos, hogy jelenleg kinek van kire nagyobb szüksége. Orbán Viktornak állandó oltani kell azokat a problémákat, melyeket kormányzásával okoz Brüsszelben és Strasbourgban. A Szlovákiával való mintaszerű kapcsolatok pedig egyik módja annak, hogyan mutatkozhat be jobb fényben az európai talajon.

Végső soron azonban, nem az a fontos hogy Orbánnak van-e nagyobb szüksége Ficora vagy fordítva. A magyarországi észak és a szlovákiai dél lakosainak szükségük van arra, hogy mindketten közös tárgyalóasztalhoz üljenek. Pontosan ez történt tegnap és ez így helyes - zárja írását a Pravda kommentátora.