eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

A hétvégi tüntetések nyomán tovább mélyült az egyiptomi belpolitikai válság. Mohamed Murszi elnök kedd hajnalban visszautasította a hadseregnek az ország politikai erőihez intézett ultimátumát. Az államfő ugyanakkor telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel azt ígérve, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján. A nap folyamán további tüntetések várhatók.

Az elnöki hivatal kora hajnalban állásfoglalást tett közzé. Ebben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Mohamed Murszi ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez - hangsúlyozta a közlemény.

Az egy éve hivatalba lépett Murszi lemondását követelő, hetek óta tartó heves tüntetések után a hadsereg hétfő délután intézett ultimátumot az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló politikai erők nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Vasárnap több százezren - egyes hírek szerint több millióan - vonultak utcára, és követelték Murszi lemondását. A tüntetéseket sok helyen - Kairóban és vidéken is - az elnök ellenfelei és hívei közötti összecsapások kísérték, amelyekben legalább 16-an életüket vesztették és csaknem 800-an megsebesültek.

Az elnöki hivatal felrótta, hogy az ultimátumot ismertető hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok nem konzultált előzetesen az államfővel. Megerősítette, hogy Mohamed Murszi elnök tovább kíván haladni a tervezett úton az átfogó nemzeti megbékélés irányába. A nyilatkozat szerint mindez válasz a "nagy egyiptomi nép törekvéseire", tekintet nélkül minden olyan állásfoglalásra, amely mélyíti az állampolgárok közötti megosztottságot.

A hivatal egy másik, a Facebookon közölt nyilatkozata szerint Murszi telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi belpolitikai fejleményekről. A nyilatkozat szerint Murszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az amerikai elnök hétfőn Tanzániában tartott sajtóértekezletén a szemben álló egyiptomi feleket önmérsékletre szólította fel. Közvetve Murszi elnöknek üzent ugyanakkor, amikor azt hangoztatta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartás is.

A Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség már korábban bejelentette, hogy visszautasítja az ultimátumot, és a hadsereget puccskísérlettel vádolta. Ezt a vádat viszont a hadsereg utasította vissza, hangsúlyozva, hogy nincs szó semmifajta puccskísérletről. A közlemény úgy fogalmazott: a hadsereg célja az, hogy a politikusokat megegyezésre késztesse. Ultimátumával a katonaság a nép követelésére reagált - állt a többi között a közleményben.

Az elnök elleni tüntetések nyomán benyújtotta lemondását Mohamed Kamel Amr külügyminiszter is - vált ismertté kedd hajnalban. Előző nap a kormány legkevesebb négy minisztere nyújtotta be lemondását.

Kedden további tüntetések várhatók. Murszi támogatói az elnök híveit tömegtüntetésekre szólították fel. Az elnök elleni tüntetéseket szervező mozgalom, a Tamarrod (Lázadás) ugyanakkor korábban olyan ultimátumot szabott az államfőnek, hogy közép-európai idő szerint 16 óráig le kell mondania. Ellenkező esetre további országos tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×