Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

InfoRádió / MTI
2013. július 2. 06:09
A hétvégi tüntetések nyomán tovább mélyült az egyiptomi belpolitikai válság. Mohamed Murszi elnök kedd hajnalban visszautasította a hadseregnek az ország politikai erőihez intézett ultimátumát. Az államfő ugyanakkor telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel azt ígérve, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján. A nap folyamán további tüntetések várhatók.

Az elnöki hivatal kora hajnalban állásfoglalást tett közzé. Ebben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Mohamed Murszi ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez - hangsúlyozta a közlemény.

Az egy éve hivatalba lépett Murszi lemondását követelő, hetek óta tartó heves tüntetések után a hadsereg hétfő délután intézett ultimátumot az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló politikai erők nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Vasárnap több százezren - egyes hírek szerint több millióan - vonultak utcára, és követelték Murszi lemondását. A tüntetéseket sok helyen - Kairóban és vidéken is - az elnök ellenfelei és hívei közötti összecsapások kísérték, amelyekben legalább 16-an életüket vesztették és csaknem 800-an megsebesültek.

Az elnöki hivatal felrótta, hogy az ultimátumot ismertető hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok nem konzultált előzetesen az államfővel. Megerősítette, hogy Mohamed Murszi elnök tovább kíván haladni a tervezett úton az átfogó nemzeti megbékélés irányába. A nyilatkozat szerint mindez válasz a "nagy egyiptomi nép törekvéseire", tekintet nélkül minden olyan állásfoglalásra, amely mélyíti az állampolgárok közötti megosztottságot.

A hivatal egy másik, a Facebookon közölt nyilatkozata szerint Murszi telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi belpolitikai fejleményekről. A nyilatkozat szerint Murszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az amerikai elnök hétfőn Tanzániában tartott sajtóértekezletén a szemben álló egyiptomi feleket önmérsékletre szólította fel. Közvetve Murszi elnöknek üzent ugyanakkor, amikor azt hangoztatta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartás is.

A Murszi elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség már korábban bejelentette, hogy visszautasítja az ultimátumot, és a hadsereget puccskísérlettel vádolta. Ezt a vádat viszont a hadsereg utasította vissza, hangsúlyozva, hogy nincs szó semmifajta puccskísérletről. A közlemény úgy fogalmazott: a hadsereg célja az, hogy a politikusokat megegyezésre késztesse. Ultimátumával a katonaság a nép követelésére reagált - állt a többi között a közleményben.

Az elnök elleni tüntetések nyomán benyújtotta lemondását Mohamed Kamel Amr külügyminiszter is - vált ismertté kedd hajnalban. Előző nap a kormány legkevesebb négy minisztere nyújtotta be lemondását.

Kedden további tüntetések várhatók. Murszi támogatói az elnök híveit tömegtüntetésekre szólították fel. Az elnök elleni tüntetéseket szervező mozgalom, a Tamarrod (Lázadás) ugyanakkor korábban olyan ultimátumot szabott az államfőnek, hogy közép-európai idő szerint 16 óráig le kell mondania. Ellenkező esetre további országos tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba.