Menesztette a költségvetési tervezetet bíráló minisztert a francia elnök

InfoRádió / MTI
2013. július 2. 19:13
Francois Hollande francia államfő menesztette Delphine Batho környezetvédelmi minisztert, aki kedden "rossznak" nevezte a jövő évi költségvetési tervezetet, mivel abban tárcájától 7 százalékot vonnának el.

"A miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök menesztette Delphine Bathót és utódának Philippe Martint nevezte ki a környezetvédelmi, a fenntartható fejlődésért felelős és energiaügyi tárca élére - olvasható az elnöki hivatal kedden este kiadott rövid közleményében.

"Ez egy rossz költségvetés" - szögezte le az RTL rádióban Delphine Batho környezetvédelmi miniszter a jövő évi költségvetés nemzetgyűlési vitájának megkezdése előtt.

A szokatlan megszólalás egy kormánytagtól a koalíciós partner Zöldek és a végrehajtó hatalom legfőbb posztjait betöltő szocialisták közti politikai nézeteltérésekről tanúskodott, annak ellenére, hogy a 40 éves politikusnő maga a Szocialista Párt tagja. A Zöldek az úgynevezett környezetvédelmi adózás bevezetését követelik a 2014-es költségvetésben, ez azonban nem szerepel a tervezetben. A Zöld párt képviselői - még a menesztés előtt - üdvözölték, hogy a tárcavezető csatlakozott hozzájuk a büdzsé bírálatában és támogatásukról biztosították a szocialista politikust.

A környezetvédelmi mellett a védelmi tárcánál lesznek jövőre a legjelentősebb elvonások.

Az interjút követően a minisztert Jean-Marc Ayrault kormányfő azonnal hivatalába rendelte és tájékozatta a menesztésről. Francois Hollande egy évvel ezelőtti elnökké választása óta először váltotta le a kormányának egyik tagját.

Márciusban az eltitkolt külföldi bankszámlái miatt Jérome Cahuzac költségvetési miniszter lemondásra kényszerült, miután adócsalás és pénzmosás gyanújával vádat emelt ellene az ügyészség, de ő önként távozott a kormányból.

A francia kormány jövőre 14 milliárd eurós megtakarítást szeretne elérni, és ugyanekkora összeggel számol 2015-re is - jelezte Pierre Moscovici pénzügyminiszter kedden.

Bernard Cazeneuve költségvetésért felelős kormánytag a Le Monde című napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy az adóbevételek 2014-ben 6 milliárd euróval fognak emelkedni. Az emeléstől azonban szavai szerint a legszerényebb háztartásokat és a középosztályt a lehető legjobban megpróbálja megkímélni a kormány azért, hogy a vállalkozásoktól kért erőfeszítések ne rontsanak a versenyképességükön.

Moscovici több televíziós interjúban is megerősítette, hogy a jövő évi megtakarítások kétharmadát a kiadások visszafogásából akarja elérni a kormányzat, a fennmaradó egyharmadot pedig adóemelésekből. A kormány jövőre a költségvetési tervezetben 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, a korábban tervezett 2,9 százalék helyett.