Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dél-Afrikában tárgyalt Semjén Zsolt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt héten látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban. Útjának fő célja a sokezres dél-afrikai magyar diaszpórával való kapcsolatok további erősítése, nemzeti identitásuk megőrzésének segítése, valamint a kormány nemzetpolitikai céljainak, konkrét intézkedéseinek megismertetése, különös tekintettel az állampolgársági törvény nyújtotta lehetőségekre - tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-t.

Havasi Bertalan közölte, Semjén Zsolt felkereste a Dél-afrikai Magyar Szövetség Pretoria és Johannesburg közelében lévő központját, ahol előadást tartott. Fokvárosban találkozott a Western Cape tartományi magyarság képviselőivel. Stellenbosch városában megbeszélést folytatott Andre Pelser fokvárosi és Tóth László durbani tiszteletbeli konzullal. A miniszterelnök-helyettes a pretoriai nagykövetségen és Fokvárosban is állampolgársági eskütételeken vett részt.

A Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság között hosszú idő óta legmagasabb szintű látogatás jó alkalmat biztosított a kétoldalú együttműködés áttekintésére is - tette hozzá Havasi Bertalan. Ismertetése szerint Semjén Zsoltot fogadta Max Sisulu, a dél-afrikai parlament elnöke. Tárgyalásokat folytatott az elmúlt évben Budapesten járt Marius Fransman külügyminiszter-helyettessel, a kormánypárt Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) Western Cape tartományi elnökével. A találkozón a politikai, társadalmi és gazdasági élet több befolyásos személyisége is jelen volt.

A miniszterelnök-helyettest fogadta Western Cape tartomány ügyvezető miniszterelnöke, Donald Grant oktatási miniszter, valamint Albert Fritz szociális ügyi és fejlesztési miniszter. A megbeszélésen kiemelt hangsúlyt kapott az oktatási és vízgazdálkodási, valamint a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok kiépítése az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) által irányított tartománnyal - áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleményében.