eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dél-Afrikában tárgyalt Semjén Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt héten látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban. Útjának fő célja a sokezres dél-afrikai magyar diaszpórával való kapcsolatok további erősítése, nemzeti identitásuk megőrzésének segítése, valamint a kormány nemzetpolitikai céljainak, konkrét intézkedéseinek megismertetése, különös tekintettel az állampolgársági törvény nyújtotta lehetőségekre - tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-t.

Havasi Bertalan közölte, Semjén Zsolt felkereste a Dél-afrikai Magyar Szövetség Pretoria és Johannesburg közelében lévő központját, ahol előadást tartott. Fokvárosban találkozott a Western Cape tartományi magyarság képviselőivel. Stellenbosch városában megbeszélést folytatott Andre Pelser fokvárosi és Tóth László durbani tiszteletbeli konzullal. A miniszterelnök-helyettes a pretoriai nagykövetségen és Fokvárosban is állampolgársági eskütételeken vett részt.

A Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság között hosszú idő óta legmagasabb szintű látogatás jó alkalmat biztosított a kétoldalú együttműködés áttekintésére is - tette hozzá Havasi Bertalan. Ismertetése szerint Semjén Zsoltot fogadta Max Sisulu, a dél-afrikai parlament elnöke. Tárgyalásokat folytatott az elmúlt évben Budapesten járt Marius Fransman külügyminiszter-helyettessel, a kormánypárt Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) Western Cape tartományi elnökével. A találkozón a politikai, társadalmi és gazdasági élet több befolyásos személyisége is jelen volt.

A miniszterelnök-helyettest fogadta Western Cape tartomány ügyvezető miniszterelnöke, Donald Grant oktatási miniszter, valamint Albert Fritz szociális ügyi és fejlesztési miniszter. A megbeszélésen kiemelt hangsúlyt kapott az oktatási és vízgazdálkodási, valamint a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok kiépítése az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) által irányított tartománnyal - áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleményében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×