Harminc pontban emeltek vádat Dzsohar Carnajev ellen

InfoRádió / MTI
2013. június 27. 21:24
Harminc pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges emberáldozatot okozó fegyver használata miatt emelt vádat a nagyesküdtszék Dzsohar Carnajev, a bostoni maratonon elkövetett robbantás feltételezett elkövetője ellen.

A 30 vádpont közül 19-ben hozhat a bíróság halálos ítéletet.

A 19 éves csecsen Dzsohar Carnajev a vád a szerint az azóta életét vesztett bátyjával, Tamerlannal együtt követte el az április 15-i bostoni kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az ifjabbik Carnajevet, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban súlyosan megsebesült, április 19-i elfogása óta börtönkórházban kezelik. Egy nála talált feljegyzésben az Egyesült Államoknak által a muszlimokkal szemben alkalmazott erőszakkal indokolta a merényletet.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 18-án tette közzé a két fivérről a robbantás közelében biztonsági kamerák által készített felvételeket. A Carnajevek még aznap este tűzharcba keveredett a rendőrökkel. A 26 éves Tamerlan Carnajev belehalt az összetűzés során kapott sebekbe, valamint abban, hogy az öccse egy lopott terepjáróval áthajtott rajta. Holttestét csak május 10-én tudták eltemetni a Virginia állambeli Doswell muszlim temetőjében, mert korábban senki sem vállalkozott arra, hogy sírhelyet biztosítson neki.

Dzsohar Carnajev, aki mintegy tízévi amerikai tartózkodás után tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot, várhatóan július 10-én jelenik meg először a bíróság előtt.