Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét

InfoRádió / MTI
2013. június 18. 06:48
Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét hétfőn, néhány órával azután, hogy a québeci tartományi rendőrség korrupcióellenes egysége csalás és korrupció gyanújával őrizetbe vette őt.

Michael Applebaumot - aki a többségében francia ajkú városnak 100 év óta az első angol anyanyelvű polgármestere, s aki a tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyi botrányok felszámolását ígérte - az otthonában vették őrizetbe helyi idő szerint hétfő reggel. A városi elöljárót 14 pontban vádolták meg, egyebek között közpénzek elsikkasztásával, a bizalommal való visszaéléssel és korrupcióval.

Néhány órával később azonban szabadon engedték. Távozásakor nem nyilatkozott az újságíróknak.

Rendőrségi közlés szerint Applebaum mellett egy másik volt magas rangú hivatalnokot, valamint a montreali tanács egy konzervatív párti tanácsosát is őrizetbe vették. Mindhármuknak októberben kell bíróság elé állniuk.

A polgármester őrizetbe vétele után a montreali városi tanács közölte, hogy 30 napon belül kinevezik utódját.

A rendőrség által nem részletezett, ingatlanügyletekkel kapcsolatos vádak a 2006 és 2011 közötti időszakra nyúlnak vissza, amikor Applebaum még kerületi polgármester volt.

Montreal előző polgármestere, Gérald Trambley tavaly novemberben azért mondott le, mert azzal vádolták, hogy szemet hunyt a korrupció és pártjának törvénytelen kiadásai felett. Trambley tagadja, hogy bűnös lenne. Montreal egyik elővárosa, Laval polgármestere szintén 2012-ben kényszerült távozásra korrupció gyanúja miatt.

Québecben, Kanada legnagyobb kiterjedésű tartományában, amely olyan nagyvállalatok otthona, mint a repülő- és vasúti közlekedési eszközök gyártására szakosodott Bombardier, az elmúlt két év során több tartományi és városi vezetőt buktattak le szabálytalan szerződések, csúszópénzek és törvénytelen kampányfinanszírozás miatt.