Több mint 19 ezer embert telepítettek ki Csehországban

InfoRádió / MTI
2013. június 5. 12:58
Több mint 19 ezer embernek kellett szerda délelőttig elhagynia otthonát az árvíz miatt Csehországban - közölték a cseh hatóságok.

Míg Prágában fokozatosan rendeződnek az állapotok, Észak-Csehország nehéz órákat él át. A legújabb jelentések szerint lelassult az Elba folyása, így a víz tetőzésére csak éjjel lehet számítani.

Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben és Decínben, ahol a kikötőből elszabadult és a folyóba került két hatalmas, de üres gáztároló ciszterna. Ezeket jelenleg Németország fele viszi az ár. A veszélyre szirénák figyelmezetik a településeket.

Ústíban víz alatt van a Strekov nevű külváros, több ezer háztartásban nincs villany, mert az áramszolgáltatók biztonsági okokból kikapcsolták az áramelosztókat. Ez az oka annak is, hogy reggel leálltak a városban a trolibuszok.

Lovosicében a legújabb jelentések szerint inog a Lovchemie nevű nagy helyi vegyi üzemet védő mobilgát. Magát az üzemet már vasárnap kiürítették, de ha elárasztaná a víz, hatalmas károk keletkeznének. A 2002-es árvíz idején az ár 200 millió koronás kárt okozott a gyárnak. A tulajdonosok és a helyi illetékesek most azt tervezik, hogy önként, célirányosan beengedik a vizet a gyár területére, hogy így csökkentsék a várható károkat.

A Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník kikötőjében éjjel óta egyre erősebben szivárog a víz a gátakon keresztül. Félő hogy azok nem bírják ki a nyomást, és átszakadnak. A kikötőt ugyan kiürítették, és nem működik, de elárasztása esetén komoly anyagi károk keletkeznének.