"Negyven órája nem aludtunk" - drámai a helyzet Csehországban

Infostart
2013. június 5. 15:24
Bár több helyen már levonulóban van a víz, Közép-Európa szerte egyre nő a kitelepítettek száma.

Csehországban több mint 19 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az árvíz miatt. Míg Prágában fokozatosan rendeződnek az állapotok, Észak-Csehország nehéz órákat él át. Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben ahol víz alatt van a Strekov nevű külváros így több ezer háztartásban nincs villany, mert az áramszolgáltatók biztonsági okokból kikapcsolták az áramelosztókat. A Brnótól délre található Vojkovice tűzoltóparancsnoka a BBC-nek a következőképp nyilatkozott: "Negyven órája nem aludtunk, csak egy 3 órás pihenőnk volt tegnap. Ma újra áradni kezdett azoknak pedig, akik nem akarták elhagyni házaikat, már nincs ivóvizük"

Zalezlice polgármestere szintén a kitelepítések fontosságát hangsúlyozta. "Biztonságos helyre kell telepítenünk az embereket, mert komoly veszélyt jelent az emelkedő víztömeg."

Szlovákiában tovább áradt a Duna és a Morva Pozsonynál. A Duna vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett.

Ausztriában a kritikus helyeken csökkent a Duna vízállása de a veszély még nem múlt el teljesen. Wachauban tegnap éjszaka Bécsnél pedig reggel tetőzött a Duna. Az osztrák fővárosban egyébként nem számítanak komoly károkra, mert az árvízvédelmi létesítmények, mint a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és Duna-sziget, az elmúlt napokban is jól betöltötték szerepüket.

Németországban szintén csökkent a veszély a Duna mentén, az Elba vízállása azonban tovább emelkedett. Drezdában több száz embert kellett biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. Passauban és Regensburgban viszont elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Angela Merkel kancellár az elárasztott területeken tett látogatása során 100 millió eurós segítséget ígért a károsult településeknek.

"Beszéltem lakosokkal akik túlságosan el voltak foglalva a levonuló ár utáni tisztítással és tudom, hogy ez még hetekig eltarthat. A kár és a jövedelem-kiesés pedig hosszú távú probléma ezért további támogatást biztosítunk" - fejtette ki.

Németországban tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást