Veszélyben az eurócentek

Infostart
2013. május 14. 17:28
Veszélybe kerültek az európai egy- és kétcentes érmék, mert kevesen használják azokat, és drága az előállításuk.

Hatalmas ráfizetés, de az európai polgárok ragaszkodnak hozzá, ezért várhatóan megmarad - írta közleményében az Európai Bizottság az egy és két eurócent érmékről.

A legapróbb közösségi fizetőeszközök előállítása 2002 óra - névértékükhöz képest - 1,4 milliárd euró veszteséget okozott a közösségnek, ráadásul az érmeforgalom töredékét teszi ki ez a két apró cent, ami az összes kibocsátott érme felét adja.

Az Európai Bizottság az Európai Parlament és a miniszterek tanácsának kérésére tekintette át, mi legyen ezekkel a fizetőeszközökkel. Négy javaslatot tettek a pénzek jövőjével kapcsolatban, ebből kettő a megtartásuk, kettő a gyors illetve fokozatos kivonásukat tervezi. A döntéshozóknak ezek közül kell majd kiválasztaniuk a számukra leginkább megfelelőt, megpecsételve a centek sorsát, vagy zöld utat adva a további pazarlásnak.

A Bizottság összefoglalójában megjegyzi azt is, a kivonástól sok uniós polgár fél, mert attól tartanak, az árak emelkedését hozná a kerekítés, és ezzel növelné az inflációt az eurozónában.

Elriasztó adatként közli azt is, a közösségi fizetőeszköz bevezetése, vagyis 2002 januárja óta összesen 45,8 milliárd darab egy- és kétcentes érmét állítottak ellő, ami fejenként 137 darab apró fémpénzt jelent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást