Halottak a bangladesi iszlamista tüntetésen

InfoRádió / MTI
2013. május 6. 07:45
Legfrissebb hírek szerint legalább 22 halálos áldozata és több száz sebesültje van az erőszakba torkolló vasárnapi bangladesi tüntetésnek, amelyen több százezer iszlamista követelte, hogy hozzanak szigorú törvényt az istenkáromlás ellen.

A rendőrség becslése szerint legalább 200 ezren vettek részt a tüntetésen a főváros, Dakka központjában. A megmozdulást az újonnan alakult Hefajat-i-Iszlam párt szervezte. A tömeg a főútvonalakat lezárva egy időre elvágta Dakkát az ország többi részétől.

A tüntetők halálbüntetést követeltek az iszlám megsértőire, valamint szorgalmazták a nők egyenjogúságának eltörlését. A rendőrök a legnagyobb mecset előtt meg akarták akadályozni a tömeg továbbhaladását, ekkor törtek ki az összetűzések.

A rendőrök a hatóságok állítása szerint csak gumilövedékeket vetettek be a köveket dobálók ellen, de egy kórházi tisztségviselő, a helyi média és szemtanúk azt állították, hogy éles lőszert is használtak. A tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt, több gépjárművet és üzletet. Szintén egy kórházi tisztségviselő szerint a sebesültek száma csaknem 300.

A muzulmán ország kormánya elutasította a követeléseket és leszögezte: Bangladest világi, szabadelvű törvények alapján igazgatják.