Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ferenc pápa fogadta az izraeli államfőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jeruzsálembe hívta meg Ferenc pápát Simon Peresz izraeli elnök a katolikus egyházfővel kedden tartott vatikáni találkozón.

A pápa és az izraeli elnök félórás négyszemközti megbeszélése elején Simon Peresz arra kérte vendéglátóját, hogy "mindannyiunkért imádkozzon". A találkozó végén Peresz azt mondta Ferenc pápának, hogy Jeruzsálembe várja - mint mondta - "nem csak én, hanem Izrael egész népe".

Peresz szavairól a találkozó elején és befejezésekor jelen levő olasz és izraeli újságírók számoltak be.

Az izraeli elnök egy bibliát adott ajándékba a pápának, amelybe dedikációként A királyok első könyvének sorát írta (2,3): "hogy minden sikerüljön, amit csak teszel, amibe csak belefogsz".

A Szentszék közleménye szerint a találkozó témája a "nem kevés konfliktus" sújtotta Közel-Kelet politikai és társadalmi helyzete volt. Szó volt az izraeli-palesztin tárgyalások mielőbbi újraindításáról, hogy "bátor döntésekkel és hajlandósággal mindkét fél részéről a két nép legitim törekvéseit tiszteletben tartó megállapodás" szülessen.

Ferenc pápa és Peresz beszélt Jeruzsálem város státusáról, és aggodalmukat fejezték ki a szíriai konfliktus miatt. Olyan politikai megoldást sürgettek az arab országban, amely "a megbékélést és a párbeszédet részesíti előnyben".

Peresz búcsúzáskor elmondta a pápának, hogy május elsején Assisiben díszpolgárrá avatják, és Szent Ferenc városában imádkozni fog az egyházfőért.

Ez volt az első találkozó a márciusban megválasztott pápa és izraeli államfő között.

A találkozó után Federico Lombardi szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szentföldi útjának még nincsen dátuma, de örömmel fogadta a meghívást. "Tudjuk, hogy minden pápa örömmel megy Szentföldre" - mondta Lombardi.

Az izraeli elnök Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is találkozott.

Peresz Rómában Enrico Letta olasz kormányfővel is megbeszélés tartott. Ennek témája többek között a szíriai válság, a közel-keleti békefolyamat, Barack Obama márciusban tett izraeli látogatása, valamint az iráni atomprogram volt.