Megkezdődött Izlandon a parlamenti választás

Infostart
2013. április 27. 12:08
Izlandon szombat délelőtt megkezdődtek a parlamenti választások, amelyek az előrejelzések szerint a 2009 óta hatalmon lévő baloldali koalíció vereségét hozzák.

Az előzetes felmérések szerint a parlamenti többséget ezúttal az ország európai uniós csatlakozási folyamatának leállítását ígérő két párt, a jobboldali Függetlenségi Párt és az agrárérdekek védelmében fellépő centrista Haladó Párt szerezheti meg.

Az Atlanti-óceán északi részén található, 320 ezer lakosú szigetországnak mindenképpen új vezetője lesz - bárhogy alakuljon is a választási eredmény -, mivel az eddigi szociáldemokrata miniszterelnök, a 70 éves Jóhanna Sigurdardóttir életkorára hivatkozva bejelentette visszavonulását.

A kormányfői poszt megszerzésére Bjarni Benediktsson, a Függetlenségi Párt 43 éves konzervatív vezetője és a 38 éves Sigmundur David Gunnlaugsson, a Haladó Párt liberális vezetője esélyes.

Leendő utódjára Sigurdardóttir a bankrendszer 2008-as összeomlása ellenére viszonylag jó állapotban lévő gazdaságot hagy, az országban ugyanakkor nagy az elégedetlenség a súlyos költségvetési megszorítások és a háztartások általános eladósodottsága miatt.

A 63 tagú izlandi parlament, az Althing mandátumaiért 15 párt több mint ezer képviselőjelöltje indul, összesen hat választókörzetben.

Az utolsó szavazóhelyiségek este 10 órakor zárnak be. A választások végeredményét várhatóan vasárnap kora reggel jelentik be.