eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Enrico Letta elfogadta a kormányfői megbízatást

Az olasz kormányalakítással megbízott Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa szombaton az államfőnek megerősítette, hogy elfogadja a megbízatást - közölte az elnöki palota.

Enrico Letta a sajtónak felolvasta a miniszterek névsorát. Kormányfőhelyettes és belügyminiszter Angelino Alfano, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára lett, a pénzügyminiszter Fabrizio Saccomanni, az olasz jegybank vezérigazgatója, Emma Bonino volt EU-biztos pedig a külügyminiszter. 


Letta és kormánya vasárnap teszi le esküjét, s hétfőn kér bizalmat a parlamentben.
A 21 fős kormányban - nyolc tárca nélküli miniszterrel - a választásokon győztes PD, a PdL és a Mario Monti vezette centrum politikusai, valamint szakértők kaptak helyet. A politikusok között kilenc a PD, öt a PdL, három a centrum, egy a Radikális Párt tagja. Hét miniszter nő. 

A Letta-kormányról megelégedéssel nyilatkozott Berlusconi, aki azt hangoztatta, hogy a PdL nem diktált feltételeket. "Friss és stabil" kormányról beszélt Pierluigi Bersani, a PD lemondott főtitkára. Bersani a PD egységes támogatását ígérte a kormánynak, de a párt egyes tagjai máris jelezték, hogy ellenzik a Berlusconival való megállapodást. 

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×