eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szarint vethettek be Szíriában

Az amerikai hírszerző közösség arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai kormány valószínűleg használt vegyi fegyvert - mondta csütörtökön újságíróknak Chuck Hagel védelmi miniszter Abu Dzabiban. A brit külügy szerint is vegyi fegyvereket vethettek be Szíriában.

A Pentagon vezetője szerint az amerikai hírszerző szervezetek "eltérő hitelességi fokozattal" úgy vélik, hogy a kormány bevetett kis mennyiségű vegyi fegyvert, szarin gázt. Erre a következtetésre az elmúlt napon jutottak. "Ez megsérti a hadviselés összes szabályát" - jelentette ki.

Hagellel párhuzamosan a Fehér Ház egyik illetékese is tájékoztatta a szenátus két, korábban felvilágosítást kérő tagját, de hozzátette: még nem abszolút biztos a dolog.

"A tét nagyságára való tekintettel, és saját, nemrégi tapasztalatainkból okulva a hírszerzés értékelése önmagában nem elég. Csak a hiteles és alátámasztott tények fognak irányítani minket a döntéshozatalban" - írta a két szenátornak Miguel Rodriguez, a Fehér Ház törvényhozási ügyekkel foglalkozó igazgatója egy levélben, hozzátéve, hogy a következtetésre részben fizikai bizonyítékok alapján jutottak a hírszerzők.

"Mivel az elnök igen komolyan veszi ezt az dolgot, kötelességünk teljes mértékben megvizsgálni minden egyes bizonyítékot" - írta Rodriguez.

A levélről John McCain és Carl Levin szenátor tartott zártkörű sajtótájékoztatót, amelyen részt vett John Kerry külügyminiszter is, aki szerint a szíriai katonaság két támadást hajtott végre vegyi fegyverrel.

Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, hogy a damaszkuszi rendszer részéről súlyos és tragikus hiba lenne, ha ilyen fegyvert vetne be a szíriai nép ellen.

A britek már kimutatták?

Vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló információi vannak a brit külügyminisztériumnak - közölte csütörtökön Londonban a tárca szóvivője.

A brit külügyi szóvivő hivatalos nyilatkozata szerint "Szíriából származó anyagmintákban" brit szakértők szaringáz nyomait mutatták ki.

A közlemény megfogalmazása szerint a minisztériumnak több más forrásból is "korlátozott, de meggyőző" információi vannak arról, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be.

A brit külügyminisztériumi szóvivő nem jelentette ki egyértelműen, hogy e vegyi fegyvereket a szír kormányerők alkalmazták, de felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy hitelesen bizonyítsa: nem ő rendelte el vagy hagyta jóvá e fegyverfajták használatát.

A külügyi szóvivő "rendkívül aggasztónak" nevezte a vegyi fegyverek szíriai bevetésére utaló jeleket, mondván: az ilyen fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.

A brit sajtó nemrég már megszellőztetett olyan értesüléseket, hogy brit szakértők vegyi fegyverek bevetésére utaló nyomokat találtak Szíriából kicsempészett talajmintákban.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap név nélkül nyilatkozó katonai forrásokat idézve két hete azt írta, hogy a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői "egyértelmű bizonyítékokat" találtak e talajmintákban "valamilyen fajtájú vegyi fegyver" szíriai bevetésére.

A talajminta a lap értesülése szerint Damaszkusz közeléből származik, egy olyan térségből, ahol heves összecsapások zajlottak a kormányerők és a felkelők között.

A védelmi minisztérium laboratóriumának szakértői "kétséget kizáróan" megállapították, hogy a talajmintában vegyi fegyverekből eredő vegyszernyomok vannak, és bizonyos, hogy nem olyan anyagok, amilyeneket például zavargások esetén szokás bevetni tömegoszlatásra - írta a The Times.

A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatokból az nem derül ki, hogy a vegyi fegyvereket, amelyekből a brit védelmi minisztérium által kimutatott anyagmaradványok származnak, a kormányerők vagy a lázadók vetették-e be. "Nem lehet egyértelműen ujjal mutatni az Aszad-rezsimre" a vizsgálati eredmények alapján - fogalmazott a The Times egyik bennfentes forrása.

Mi a következő lépés?

Ha kétségtelen bizonyítást nyer, hogy Szíria a vegyi fegyverek bevetésével átlépte a tiltott határt, akkor Washington konzultációkat kezd szövetségeseivel a következő lépésekről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban a Fehér Ház egyik illetékese.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő rámutatott, hogy Szíriában a vegyi fegyverek az Aszad-rendszer birtokában vannak, így az ilyen eszközökkel elkövetett támadásoknak tőle kellett kiindulnia.

John McCain republikánus csütörtökön kijelentette, hogy a szíriai rezsim átlépte a "vörös vonalat", John Kerry külügyminiszter pedig azt állította, hogy Damaszkusz két alkalommal is bevetette a vegyi fegyvert.

Egy, a The Washington Post című újságnak csütörtökön név nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztségviselő rámutatott, hogy az Obama-kormány minden kétséget kizáró bizonyítékokat kíván beszerezni a szíriai vegyi támadásokkal kapcsolatban, mert nem akar ugyanabba a hibába esni, mint a Bush-kabinet.

George W. Bush 2003-ban azzal az indokkal támadta meg Szaddám Huszein rendszerét, hogy az tömegpusztító fegyverrel rendelkezik, ám az erre vonatkozó információk utóbb megalapozatlannak bizonyultak.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×