eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dél-Korea berendelte Japán nagykövetét

A dél-koreai külügyminisztériumba rendelték csütörtökön Japán szöuli nagykövetét tiltakozásul amiatt, hogy Abe Sindzó japán kormányfő védelmébe vette azokat a tisztségviselőket és képviselőket, akik felkeresték a tokiói Jaszukuni-szentélyt.

A sintoista szentélyt a 19. század vége és 1945 között elesett japán hősi halottak emlékére emelték, később azonban titokban oda "temették" egyes, 1948-ban halálra ítélt és kivégzett japán háborús bűnösök "lelkét" is. Bírálói szerint a szentély Japán ázsiai háborús hódításának, Kína és Korea lerohanásának és megszállásának szimbóluma.

Kim Kju Hjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes a találkozón a nagykövetnek kifejtette: nem érti, hogy a japán társadalom miért huny szemet a japán megszállás és gyarmatosítás okozta fájdalom és kár felett, miközben a tisztességet és a bizalmat fontos értéknek tekinti.

Abe idén nem kereste fel a szentélyt, de egy a sintó vallási rituálék során használatos fát adományozott a szentélynek. A tavaszi fesztivál alkalmából azonban a helyet felkereste a kormány második embere, Aszó Taró pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, valamint Furuja Keidzsi, az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok ügyéért felelős miniszter, Sindó Jositaka belügy-, távközlési és vidékfejlesztési miniszter, valamint Kato Kacunobu kabinetfőtitkár-helyettes is.

A nacionalistának tartott Abe legutóbb tavaly októberben járt a Jaszukuni-szentélyben, igaz, akkor még ellenzéki vezetőként.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×