Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jó király nem hajigál vécécsészéket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mielőtt kedden királlyá koronázzák, Vilmos Sándor holland herceg egy dolog miatt már nem kell, hogy aggódjon: a sajtót már megszelídítette. A Benelux-állam jövendőbeli királya korábban rossz kapcsolatban volt a médiával, 2005-ben azonban közös kódexben fektették le a "békés egymás mellett élés" szabályait.

Vilmos Sándor már 11 éves fejjel a pokolba kívánta a sajtót - szó szerint ezt mondta egy fotózáson. Az 1980-as években egyetemistaként sem ápolt jobb viszonyt az újságírókkal és a fotósokkal, akik ekkor aggatták rá a Prinz Pilsje, azaz a Sörherceg gúnynevet. 1997-ben ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, szomorúnak találja, hogy egy róla készült kép, amelyen egy korsó sörrel a kezében látható, nagyobb befolyással van imázsára, mint az uralkodásra való felkészüléssel töltött hosszú évek. Hiába a felháborodás, a sajtó nem felejtette el az olyan eseteket, mint amikor a herceg a zürichi repülőtéren lekevert egy pofont Joop van Tellingennek, a sztárok fotósának.

"Úgy vélem, Vilmos Sándor saját kárán tanulta meg, milyen fontos szerepe van a sajtónak a róla kialakult képben" - fogalmazott Han van Bree történész. A herceg iránti érdeklődés csak tovább nőtt Vilmos Sándor és argentin menyasszonya, Máxima Zorreguieta 2002-es álomesküvője, majd a pár lányai, Amália, Alexia és Ariane hercegnők születése után.

Noha a holland média közel sem olyan szenzációéhes, mint például a brit, Vilmos Sándor mégis úgy döntött, szabályozni kell az uralkodóház és a sajtó kapcsolatát. 2005-ben így született meg a herceg és a kormány sajtóhivatala közreműködésével egy kódex, amelynek értelmében a sajtó rendszeresen fotózási lehetőségeket kap, amennyiben tiszteletben tartja a királyi család magánéletét. Ha nem tartják be az egyezséget, a sajtó munkatársai jogi lépésekre számíthatnak, kizárhatják őket a királyi család részvételével zajló eseményekről.

A holland média a legmesszebbmenőkig tartja magát a megállapodáshoz, csak hivatalos fotózásokon készítenek képeket. Vilmos Sándor és családja rendszerint vakációk alkalmával is biztosít erre lehetőséget. A jövendőbeli királynak inkább a nemzetközi sajtóval gyűlik meg a baja: 2009-ben az AP amerikai hírügynökség közölt fotókat az Argentínában síelő családról. A képek további közlését egy amszterdami bíróság megtiltotta.

A királyi családnak azonban ügyelnie kell arra, hogy ne veszítse el ragyogását, így alaposan mérlegelnie kell, mennyire tartja távol magától a sajtót - vélekednek szakemberek. "Ha a monarchia elveszíti pompáját, elveszíti különlegességét. Ha mindez eltűnik, nem sok marad" - vélekedik Han van Bree. Vilmos Sándor egy nemrég adott interjúban azonban úgy fogalmazott, ő nem "protokollfetisiszta", nem ragaszkodik a felség megszólításhoz sem. "Az emberek úgy hívnak, ahogy akarnak, ahogy jól esik nekik" - jelentette ki.

Mindezek ellenére a hercegnek és családjának így sem sikerült elkerülnie a botrányokat: 2009-ben eladni kényszerültek mozambiki luxusvillájukat, mert Hollandiában nagy felháborodást váltott ki, hogy a hercegi család a szegény afrikai országban fényűző nyaralót építtet.

Vilmos Sándor tavaly azt is elismerte, hiba volt részt vennie egy vécécsésze-eldobó versenyen. "Egy biztos. Ha jó király akar lenni, fel kell hagynia azzal, hogy vécécsészéket hajigál" - jegyezte meg Han van Bree.