eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Miért vonzó az Európai Unió?

Miért akarnak Európa országai sorra belépni az Európai Unióba, illetve mi ösztönözheti a közösséget új tagok felvételére? Erről szólt a Magyar Közgazdasági Társaság internetes beszélgetése.

Miközben az Unió több tagállamát válság sújtja, vannak országok, amelyek felvételüket kérik a közösségbe. A tagság tehát nyilvánvalóan vonzó - véli Balázs Péter egyetemi tanár, az Európai Bizottság korábbi tagja, volt külügyminiszter.

Hozzátette: a csatlakozni akaró országok jólétet és nagyobb biztonságot várnak. A tagság rangot is ad: a világban másként tekintenek arra az országra, amely tagja az EU-nak.

A felsorolt három tényező közül Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Külügyi Szemle főszerkesztője elsősorban a biztonságot emeli ki.

Hangsúlyozta: a térséget sikerült a háborútól megvédeni, és ez egy fontos vonzereje az uniónak.

A jelöltek tehát lelkesek, de a másik oldal, a befogadó közösség mintha kevésbé lenne elkötelezett - mutat rá Balázs Péter.

A bővítéssel kapcsolatos érdek erősen lelanyhult, elcsöndesült, mert a nagy európai tagállamoknak érdeke, hogy béke és biztonság uralkodjon Európában, de a gazdasági mérleg nem biztos, hogy a bővítés mellett szól: a magnak kell finanszíroznia egyre több rászoruló ország felzárkózási költségeit - magyarázta.

Kiss J. László megfogalmazása szerint jelenleg egy egyre szűkülő nettó fizető centrum, illetve egy egyre bővülő periféria alkotja az Európai Uniót. A bővüléssel ráadásul heterogénebbé vált az unió, a döntéshozatal pedig bonyolultabb lett.

Magyarország kilenc évvel ezelőtti uniós csatlakozása tehát a mostani aspiránsokéhoz képest egyszerűbb és gyorsabb volt, még akkor is, ha annak idején ez nem úgy tűnt - teszi hozzá Balázs Péter, aki azt mondja: "akkoriban nagyon erős politikai hátszél segített megoldani a gazdasági kérdéseket":

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×