eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Martonyi: Szerbia júniusban kaphat dátumot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

Több tagállam jelezte az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán, hogy időszerű volna, hogy júniusban eldőljön, mikor kezdheti meg Szerbia a csatlakozási tárgyalásokat - tudatta hétfőn, a miniszterek tanácskozását követően Martonyi János külügyminiszter.

A Szerbia és Koszovó között pénteken létrejött megállapodásról a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a két ország ezzel a de facto elismerés irányába indult el, a megállapodást pedig a bővítés szempontjából "valóban történelmi jelentőségű". Mindazonáltal arra is felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás gyakorlati megvalósítását is figyelemmel kell kísérni.

Martonyi János úgy értékelte, hogy Szerbia és Koszovó vezetői a döntő pillanatban megértették, hogy ezt a megállapodást most kell megkötni, máskülönben ennek kilátásai a jövőben nagyon bizonytalanná válnak. A miniszter úgy vélekedett, a megállapodás üzenete a térség többi országa számára is az, hogy bármilyen nehéz problémáik vannak is, felül lehet rajtuk kerekedni, és ha sikerül azokat megoldani, akkor előre is lehet lépni az uniós integráció terén.

"Jelezte jó néhány tagállam, mi is, hogy ezek után itt az ideje, hogy júniusban kapjon Szerbia tárgyaláskezdési időpontot, Koszovóval pedig meginduljanak a tárgyalások a stabilitási és társulási egyezményről" - fogalmazott a külügyminiszter.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Szerbiáról és Koszovóról szóló legújabb jelentését az Európai Bizottság is, amelyben a testület az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Szerbiával, miután Belgrád és Pristina is elfogadta a szerb-koszovói megállapodást.

A bizottság úgy véli, Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval - írta a testület az EU uniós ügyekért felelős miniszterei elé terjesztett jelentésében.

A bizottság azt is javasolta, hogy ezzel párhuzamosan kezdődjenek tárgyalások Koszovóval a stabilizációs és társulási egyezményről. A döntés mindkét ügyben az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozójára vár.

Szerbia és Koszovó pénteken jutott megállapodásra a két ország viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével. A kormányfői szinten parafált megállapodást a szerb kormány és a koszovói parlament is elfogadta hétfőn. A belgrádi parlamentben is ezen a héten szavaznak róla, de jóváhagyása nem kétséges a kormány kényelmes többsége miatt.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×