eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Lehet, hogy soha többé nem tud majd beszélni a bostoni robbantó

A torkán és a nyelvén sebesült meg a bostoni robbantások életben maradt feltételezett gyanúsítottja, ezért nem kizárt, hogy nem tud majd beszélni - közölte vasárnap a CNN hírtelevízió a nyomozati forrásokhoz közel álló, névtelenül nyilatkozó szövetségi illetékesre hivatkozva.

A CNN szerint ez a fejlemény megnehezítheti a hatóságok dolgát, ki akarják ugyanis hallgatni a 19 éves Dzsohar Carnajevet tette indítékairól.

Carnajevet a Beth Israel Deaconess kórházban ápolják, ugyanott, ahol a kettős robbantás sebesültjeit kezelik. A hatóságok hivatalosan egyelőre nem tájékoztattak arról, hogy a pénteken letartóztatott gyanúsítottnak milyen sebesülései vannak. Deval Patrick massachusettsi kormányzó csak annyit mondott, hogy állapota "súlyos, de stabil", és egyelőre nem tud beszélni.

Dzsohar Carnajev bátyja, a hajtóvadászat során megölt 26 éves Tamerlan - aki feltehetően a robbantások értelmi szerzője volt - az utóbbi három-négy évben vált nagyon vallásossá, legalábbis elemzők szerint erről tanúskodnak a közösségi portálokon megjelent bejegyzései. Egyelőre ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban állt nemzetközi dzsihadista csoportokkal. Miután tavaly augusztusban visszatért Oroszországból az Egyesült Államokba, létrehozott a YouTube videomegosztó portálon egy csatornát, amelyen megadott számos linket különféle videofelvételekhez. Egyesek közülük radikális hitszónokok beszédeit, illetve a velük készült interjúkat tartalmazták. Két, "terroristák" kategóriába sorolt filmet töröltek, nem tudni kik és mikor.

A Carnajev által létrehozott internetes felület "muazseyfullah" címen futott - a szó az Észak-Kaukázusban tevékenykedő iszlamista csoportok két ismert vezetőjének a nevéből tevődött össze.

Az amerikai média beszámolói szerint Tamerlan dagesztáni rokonai is felfigyeltek a férfi radikalizálódására, amikor tavaly ellátogatott hozzájuk. Az ABC televízió mahacskalai helyszíni riportjában beszámolt arról, hogy a férfi nagybátyja a házából is kizavarta őt szélsőséges vallási nézetei miatt. Tamerlan tavaly hat hónapot töltött Dagesztánban, de egyik névtelenül nyilatkozó rokona azt állította, hogy még előtte, az Egyesült Államokban vált szélsőségessé. Ugyanezt mondták a merénylő Egyesült Államokban élő rokonai is, akik szerint Tamerlan "Cambridge (Massachusetts) utcáin radikalizálódott".

Fény derült arra is, hogy Tamerlan Carnajev nős volt és egy gyereke is volt. Katherine Russellnek hívják az özvegyét, aki egy Rhode Island-i családból való. A Russel család egyik szomszédja azt mondta, hogy a nőt teljesen megváltoztatta a Tamerlannal kötött házassága: amikor elutazott vele, teljesen normális amerikai lány volt, s amikor egy évre rá viszontlátták, fejkendőt viselt.

Arról is információt szerzett a sajtó, hogy az FBI az orosz hatóságok kérésére hallgatta ki 2011-ben Tamerlan Carnajevet. A szövetségi nyomozók akkoriban nem találtak semmi, rá nézve terhelő információt, és félretették az ügyet. A kihallgatás után a férfi kikerült az amerikai hatóságok látóköréből.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×