Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Száz fölé emelkedett a szecsuani földrengés áldozatainak száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb 124 halottja és több mint 3000 sérültje van a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban szombat reggel bekövetkezett 7-es erősségű földrengésnek - jelentette a kínai központi televízió.

A súlyos sérültek számát kétszáz körülire teszik. A térségben 140 ezer ember vált hajléktalanná, és vár arra, hogy elköltöztessék. A mentők szerint mind a halálos áldozatok, mind a sérültek számát illetően növekedésre kell számítani.

A földrengés epicentruma a föld felszíne alatt mindössze 13 kilométerrel volt Lusan megyében. Késő délutánig több tucat 3-as erősség feletti utórengést is regisztráltak.

A mentési munkákban 7500 rendőr és katona, valamint tűzoltók és civilek vesznek részt. Orvosok, egészségügyi dolgozók kétezer feletti létszámban látják el a sérülteket. A televízióban sátorkórházak felállítását, esetenként újraélesztési kísérleteket mutattak.

Helyszíni jelentések szerint a legsúlyosabban érintett területen gond a vízellátás, nincs távközlési összeköttetés. Három járásban nincs se víz, se áram, összesen csaknem 280 távközlési bázisállomás vált használhatatlanná. Megkezdték a környező településekhez vezető elzárt utak felszabadítását.

Egy katonákat szállító teherautó a katasztrófa helyszínére igyekezve eddig ismeretlen okból egy folyóba zuhant, többen meghaltak. A mentők helyszínre jutását segítendő, a mikroblogokon az utak szabadon hagyására figyelmeztető üzenetek hívnak fel.

A helyszínre érkezett Li Ko-csiang miniszterelnök és részt vett a katasztrófa-elhárítási központ megbeszélésén. A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy az első 24 óra rendkívül fontos az emberéletek megmentése szempontjából, ezért azt kérte, hogy a mentők erre a feladatra összpontosítsanak.

A hírek több tucat embernek a romok alól történt kiszabadításáról számolnak be. A filmfelvételeken látható, hogy a régi építésű házak teljesen romba dőltek, az újabbak súlyosan megrongálódtak.

A legsúlyosabban érintett járások Longmen és Csingzsen. A 3000 lelkes Kucseng falu épületeinek 95 százaléka alkalmatlanná vált arra, hogy lakjanak bennük, az öreg házak a földdel váltak egyenlővé.

Az epicentrumtól mindössze 47 kilométerre lévő rezervátumból, ahol óriáspandák élnek, nem jelentettek sem személyi sérüléseket, sem pandákat ért kárt.

A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás jegyeztek fel a térségben. Köztük a legpusztítóbb a 2008. évi 8-as erősségű vencsuani volt 87 ezer halálos áldozattal.