eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Száz fölé emelkedett a szecsuani földrengés áldozatainak száma

Legkevesebb 124 halottja és több mint 3000 sérültje van a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban szombat reggel bekövetkezett 7-es erősségű földrengésnek - jelentette a kínai központi televízió.

A súlyos sérültek számát kétszáz körülire teszik. A térségben 140 ezer ember vált hajléktalanná, és vár arra, hogy elköltöztessék. A mentők szerint mind a halálos áldozatok, mind a sérültek számát illetően növekedésre kell számítani.

A földrengés epicentruma a föld felszíne alatt mindössze 13 kilométerrel volt Lusan megyében. Késő délutánig több tucat 3-as erősség feletti utórengést is regisztráltak.

A mentési munkákban 7500 rendőr és katona, valamint tűzoltók és civilek vesznek részt. Orvosok, egészségügyi dolgozók kétezer feletti létszámban látják el a sérülteket. A televízióban sátorkórházak felállítását, esetenként újraélesztési kísérleteket mutattak.

Helyszíni jelentések szerint a legsúlyosabban érintett területen gond a vízellátás, nincs távközlési összeköttetés. Három járásban nincs se víz, se áram, összesen csaknem 280 távközlési bázisállomás vált használhatatlanná. Megkezdték a környező településekhez vezető elzárt utak felszabadítását.

Egy katonákat szállító teherautó a katasztrófa helyszínére igyekezve eddig ismeretlen okból egy folyóba zuhant, többen meghaltak. A mentők helyszínre jutását segítendő, a mikroblogokon az utak szabadon hagyására figyelmeztető üzenetek hívnak fel.

A helyszínre érkezett Li Ko-csiang miniszterelnök és részt vett a katasztrófa-elhárítási központ megbeszélésén. A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy az első 24 óra rendkívül fontos az emberéletek megmentése szempontjából, ezért azt kérte, hogy a mentők erre a feladatra összpontosítsanak.

A hírek több tucat embernek a romok alól történt kiszabadításáról számolnak be. A filmfelvételeken látható, hogy a régi építésű házak teljesen romba dőltek, az újabbak súlyosan megrongálódtak.

A legsúlyosabban érintett járások Longmen és Csingzsen. A 3000 lelkes Kucseng falu épületeinek 95 százaléka alkalmatlanná vált arra, hogy lakjanak bennük, az öreg házak a földdel váltak egyenlővé.

Az epicentrumtól mindössze 47 kilométerre lévő rezervátumból, ahol óriáspandák élnek, nem jelentettek sem személyi sérüléseket, sem pandákat ért kárt.

A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás jegyeztek fel a térségben. Köztük a legpusztítóbb a 2008. évi 8-as erősségű vencsuani volt 87 ezer halálos áldozattal.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×