Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hivatalos összesítés: 12 halottja van a texasi robbanásnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenkét ember vesztette életét a Texas állambeli West település műtrágyagyárában történt robbanás következtében - közölték pénteken a texasi hatóságok.

A szerda este bekövetkezett detonáció miatt több mint 200 ember szenvedett sérüléseket és épületek tucatjai dőltek össze, vagy sérültek meg. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a halálos áldozatok között hány olyan önkéntes tűzoltó van, aki a robbanást megelőzően a lángokat próbálta megfékezni a létesítményben.

A lakosok pénteken sem térhettek vissza Westnek a robbanás által lerombolt részébe, ahol a nap folyamán is folytatódott az esetleges túlélők utáni kutatás.

A szövetségi szeizmológiai szolgálat szerint a detonáció ereje egy, a Richter-skála szerint 2,1-es erősségű földrengéssel ért fel. A robbanás a hatóságok szerint feltehetően üzemi baleset volt, okai feltárására vizsgálat indult.

A Dallastól mintegy 130 kilométerre található, 2800 lakosú településen, a West Fertilizer Company műtrágyagyárában helyi idő szerint szerda este 6-kor tűz ütött ki. A robbanás akkor következett be, amikor a helyi önkéntes tűzoltók már mintegy két órája próbálkoztak a lángok elfojtásával.

A cég egy 2011-es biztonsági terve szerint a létesítmény sem automatikus tűzvédelmi rendszerrel, sem tűzfalakkal nem rendelkezett. A gyár 300 méteres körzetében egy iskola, több lakóház és egy emeletes bérház is állt.

A műtrágyagyár ellen 2006-ban vizsgálatot indított a texasi környezetminőségi bizottság, mert a gyár erős ammóniabűzt árasztott. Megállapították, hogy a vegyi létesítményhez nem szerezték meg a szükséges építési engedélyeket. (Nem kizárt, hogy a tartályok, amelyben a száraz ammóniát tartották, 1957-ben eredetileg gabonatárolónak épültek.)

Ugyancsak 2006-ban a szövetségi környezetvédelmi ügynökség 2300 dolláros bírságot szabott ki a társaságra. Tavaly nyáron a céget amiatt büntette meg a csővezetékek és a veszélyes anyagok biztonságos tárolásáért felelős texasi hatóság, mert nem rendelkezett a száraz ammónia szállítására vonatkozó biztonsági tervvel.