Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs merényletre utaló jel Texasban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább öt, legfeljebb tizenöt halálos áldozata van a helyi idő szerint szerda este, az egyesült államokbeli Texas államban egy műtrágyagyárban bekövetkezett, óriási erejű robbanásnak - közölte csütörtökön a helyi rendőrség, megjegyezve, hogy a halottak számáról csak becsléseik vannak. A tájékoztatás szerint feltehetően üzemi baleset történt.

A sérültek száma meghaladja a 160-at - mondta William Patrick Swanton őrmester, hozzátéve, hogy azért beszélnek becslésekről a halálos áldozatok esetében, mert még tart a kutatás és a mentés West városka központjában, ahol a robbanás legalább ötven házat megrongált.

Egyelőre annyit erősített meg George Smith, a mentőszolgálat vezetője, hogy két mentős meghalt, három tűzoltó eltűnt. Feltehetően ők is életüket vesztették.

Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője elmondta: "Besétáltam a robbanás helyszínére, jártam az ottani házakban, masszív, olyan mint Irak, mint a '95-ben felrobbantott Murrah épület Oklahomában. Nagyjából ugyan olyan erejű robbanás volt, tehát el tudják képzelni, hogy milyen károkkal kell szembenéznünk."

A Dallastól 130 kilométerre délre fekvő West település műtrágyagyárának területén az eddigi hírek alapján épp egy kisebb tüzet oltottak a tűzoltók, amikor a robbanás bekövetkezett. Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást, mivel 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

A település polgármestere egyenesen egy nukleáris bombáéhoz hasonlította a robbanás erejét, de egy a gyártól másfél kilométerre lakó férfi is hasonlóan nyilatkozott: "Mintha egy hatalmas bonba robbant volna a kertünkben, az ajtók megremegtek, az ablakok mindegyike kitört és hatalmas füstfelhő keletkezett."

A robbanás a Ritchter skála szerinti 2,1-es erejű földrengéssel ért föl. Több épület összedőlt, illetve jelentősen megrongálódott az üzem területén, és annak közvetlen közelében, egyebek közt egy idősek otthona és egy 50 lakásos társas ház is. Meg nem erősített hírek szerint többen a romok alatt rekedtek, akiknek mentése jelenleg is zajlik. Az újabb robbanásoktól és a vegyi szennyezéstől tartva a település 2700 lakosának felét evakuálták. A helyi sheriff háború sújtotta övezethez hasonlította a kisvárost.