eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezt tervezi Angela Merkel

Angela Merkel egy sajtóinterjúban bejelentette, hogy 2017-ig meg akarja tartani kancellári tisztségét, ha szeptemberben újraválasztják. Nyilatkozatával véget vetett azoknak a hireszteléseknek, amelyek a közelmúltban kaptak lábra, hogy 2015-ben megválik a politikától.

A legnagyobb német bulvárlapnak, a Bild Zeitungnak adott interjúban a kancellár hangsúlyozta, hogy szeretné fenntartani a keresztény-liberális koalíciót. Hangsúlyozta azt is, hogy újraválasztása esetén hivatali időszakának végéig meg akarja tartani a kancellári tisztséget. Ezzel eloszlatta azokat a korábbi találgatásokat, hogy már 2015-ben vissza akar vonulni.

Angela Merkel ugyanis 2015-ben lesz 61 éves és akkor ünnepelheti kancellárrá választásának 10. évfordulóját. Az újság tudni szerette volna azt is, hogy ha már nem készül idő előtt megválni a politikától, hajlandó lenne-e a 2017-ben esedékes országos választáson is indulni. Erre Angela Merkel csak annyit válaszolt, hogy majd akkor dönt a kérdésről, ha tényleg időszerű lesz.

Németországban szeptember 22-én lesz képviselőválasztás. Ha erre ma kerülne sor - a közvéleménykutatási adatok alapján - a jelenlegi koalíció maradna kormányon, ami elsősorban a kancellár népszerűségének lenne köszönhető. Felmérések alapján ugyanis Angela Merkelre a válaszadók 57 százaléka voksolna, míg szociáldemokrata kihívójának Peer Steinbrück volt pénzügyminiszternek a támogatottsága 19 százalék.

A közvéleménykutatást végző Forsa Intézet vezetője szerint a kancellár népszerűsége jórészt abban rejlik, hogy a választópolgárok zöme elégedett Angela Merkel válságkezelési politikájával.

Megfigyelők szerint Merkel közkedveltségét tovább erősítették azok a fényképek, amelyeket a kancellárról és családjáról készítettek Ischia szigetén, ahol húsvéti szabadságát töltötte. A feltehetően lesből felvett képeken a kancellár teljesen hétköznapi emberként mutatkozik és így azt a benyomást kelti a polgárokban, mintha csak szomszédasszonyukat látnák vakáción. Ellenzéki körökből származó vélemény szerint azonban nem lehet kizárni, hogy ezek a képeslapokban megjelent fotók is részét képezik a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió választási kampányának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×