Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ricint tartalmazó borítékot küldtek egy amerikai szenátornak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldtek Roger Wicker amerikai szenátornak egy nappal a bostoni robbantások után - közölték szenátusi és rendőrségi illetékesek.

A CNN hírtelevízió jelentése szerint három vizsgálatot végeztek el a Mississippiből való republikánus szenátor címére helyi idő szerint kedd délután érkezett gyanús borítékon, s mindhárom vizsgálat megerősítette, hogy ricint tartalmaz. A borítékot a hadsereg marylandi orvosbiológiai kutatólaboratóriumába küldték további vizsgálatokra.

A rendőrség a történtekről azonnal tájékoztatta a törvényhozókat, óvatosságot kérve tőlük, Roger Wicker szenátor pedig védelmet kapott.

Claire McCaskil Missouri állambeli szenátor részleteket mellőzve közölte, hogy a hatóságok egy férfit gyanúsítanak, aki már korábbról ismert a kongresszus biztonsági szolgálata számára, mert gyakran küldött leveleket a törvényhozóknak. Más hivatalos forrásokból azonban nem erősítették meg, hogy van gyanúsítottja az ügynek. A CNN hírtelevízió jól értesült forrásokra hivatkozva közölte, hogy helyi idő szerint kedd éjszakáig senkit se vettek őrizetbe.

Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának vezetője közölte, hogy a levél a kongresszus postázójába érkezett, amely a Capitoliumon kívül található, Maryland államban. Ott szokták alaposan ellenőrizni a képviselőház és a szenátus tagjaihoz érkező küldeményeket. Felfigyeltek most a Wickernek címzett borítékra, s gyanús fehér port találtak benne, amelyről kiderült, hogy halálos méreg.

Terrance Gaines, a szenátus biztonsági szolgálatának egyik illetékese közölte, hogy a borítékot a Tennessee állambeli Memphisben adták fel postára, de a feladó címét nem tüntették fel rajta. A kongresszusi postázót az ellenőrzés idejére bezárták. A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Egyelőre nem találtak összefüggést a ricines küldemény és a bostoni robbantások között.

A 61 éves Roger Wicker hat éve tagja a szenátusnak, korábban a képviselőháznak volt a tagja. Nem tartozik az ismertebb szenátorok közé.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megöl egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az elmúlt években már voltak hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el mielőtt letartóztatták volna. Az incidens után költöztették Marylandbe a kongresszusi postázót.

Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen. Ilyen méreggel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűvel.