Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyelőre nem indulnak kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem indít egyelőre kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság Magyarország ellen. A BruxInfo értesülései szerint a testület megvárja, hogy az Országgyűlés elfogadja a hétfőn benyújtott újabb módosítási javaslatot, ami több ponton is változtatna a Brüsszel által kritizált negyedik alkotmánymódosításból következő végrehajtási törvényeken. A Bizottság ezt követően kezd csak egyeztetni az esetleges eljárásokról.

Az Európai Bizottság a keddi strasbourgi ülésén nem döntött újabb kötelezettségszegési eljárások megindításáról Magyarország ellen - értesült a BruxInfo. Információik szerint Barroso elnök csak beszámolt a biztosi testületnek a múlt pénteki levélváltásáról a kormányfővel.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság szeretné megvárni annak a törvénycsomagnak a parlamenti elfogadását, amelyet hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek a közigazgatási és igazságügyi miniszter, és amely több ponton is módosítaná a Brüsszel által kritizált negyedik alkotmánymódosítással összefüggő jogszabályokat. "Amint a Bizottság megkapja a hivatalos értesítést (notification) a törvény elfogadásáról, Brüsszel megvizsgálja azt, és ennek fényében kezd majd el egyeztetni az új eljárásokról, ha egyáltalán lesznek ilyenek" - nyilatkozta a BruxInfónak egy bizottsági forrás.

A Navracsics Tibor által jegyzett tervezet egyrészt az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogát változtatná meg úgy, hogy az elnök egyebek mellett nem helyezhetne át olyan ügyet az illetékes bíróságtól más bíróságra, amelyek uniós jogot érintenek.

A nemzetközi bírói fórumok ítéleteiből fakadó pénzügyi kötelezettségek ellentételezésére kötelezően kivetendő különadó kérdésében egyelőre hezitál a kormány, hiszen ennek megváltoztatásához az alaptörvényt kellene módosítani.

Az igazságügyi államtitkár pedig a Népszabadságnak jelezte, hogy a kabinet módosítani készül a politikai hirdetések közzétételének korlátozására vonatkozó jogszabályokat is.

Ez volt az a három alkotmányos, illetve alaptörvényből fakadó törvényi kitétel, amit kritizált az Európai Bizottság múlt pénteken. A testület elnöke a miniszterelnöknek írt levelében jelezte, hogy az első két ügyben akár rövid távon is kész kötelezettségszegési eljárást indítani Brüsszel, a politikai hirdetések ügyében pedig részletesebb elemzést követően, később juthat ugyanerre a következtetésre.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány órával később válaszolt is José Manuel Barrosónak, jelezve, hogy kezdeményezte a szükséges törvénymódosításokat. Ez öltött testet a hétfőn benyújtott törvénymódosításban, ami a jelek szerint egyelőre a Bizottságot is újabb elemzések elkészítésére készteti.

Az Európai Parlament szerda reggel plenáris vitát tart a magyarországi demokratikus helyzetről, kedd este pedig Orbán Viktor kormányfő válaszol a néppárti EP-képviselők kérdéseire a legnagyobb EP-frakció strasbourgi ülésén.