Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bostoni robbantás - A Google személykeresőt indított

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Külügyminisztérium konzuli szolgálata a bostoni maratonon hétfőn elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban honlapján tájékoztat azokról a lehetőségekről, amelyek révén a magyarok az amerikai városban tartózkodó hozzátartozóikról érdeklődhetnek. A bostoni robbantással kapcsolatban a Google személykeresőt indított az aggódó hozzátartozóknak.

A bostoni hatóságok információs vonalán (001 617 635 4500) érdeklődhetnek az aggódó rokonok, hozzátartozók. Ugyanezt megtehetik a vöröskereszt honlapján (www.redcross.org/safeandwell) - olvasható a külügyi tárca honlapján.

A bostoni robbantással kapcsolatban a Google úgynevezett személykeresőt indított az aggódó hozzátartozóknak a ezen a címen.

A konzuli szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bostonba érkező vagy onnan induló repülőjáratokat érinthetik az események, ezért érdemes a járatokkal kapcsolatban a légitársaságoknál előzetesen érdeklődni.

Hétfő kora délután hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az mondta: mind a hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő - két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos - indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott.

Családi tragédiát okozott a merénylet

Családi tragédiát okozott a bostoni kettős bombamerénylet: az egyik áldozatnak, egy nyolcéves kisfiúnak az édesanyja és húga is súlyosan megsebesült - közölték kedden amerikai médiaforrások.

Martin Richard a közönség első sorában állt, hogy láthassa, amint apja célba ér a maratoni futóversenyen.

A kisfiú hatéves húgának amputálni kellett az egyik lábát. Az anya a fején sebesült meg, rajta agyműtétet hajtottak végre, és jelenleg is válságos az állapota.