Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Boston után mi lesz Londonnal?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felülvizsgálják a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonsági előkészületeit a hétfői bostoni versenyen történt robbanások után.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvénye; a tavalyi versenyen 38 ezren álltak rajthoz.

Nick Bitel, a versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója a halálos áldozatokkal járó bostoni detonációk után, hétfőn éjjel nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését az amerikai nagyvárosban történtek miatt, és kijelentette, hogy a hétfői nap "a sport nagyon szomorú napjává vált".

Bitel közölte azt is, hogy a vasárnapi londoni maratoni verseny biztonsági terveit a szervezőcég a Scotland Yarddal közösen dolgozta ki, és a London Marathon a bostoni robbanások hírére azonnal kapcsolatba lépett a londoni rendőrséggel.

London nem Észak-Korea

A BBC-nek nyilatkozva azt mondta: "Nyílt társadalomban élünk, ezért kockázatokkal jár egy ekkora nagyvárosban egy ilyen esemény megrendezése. Mindenki számára nyitott, több százezren jönnek megnézni. Ez nem a phenjani maraton, ahol senki sem állt az utcán, hogy a futóknak szurkoljon".

Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a vasárnapi londoni futóverseny biztonsági előkészületeinek irányítója hétfő éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a londoni rendezvény biztonsági terve már elkészült, de ezeket a London Marathonnal együtt most felülvizsgálat alá veszik.

A Scotland Yard közölte ugyanakkor, hogy a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök szerdára tervezett temetési szertartásának biztonsági terveit a Bostonban történtek nem érintik, mert a ceremónia biztosítására kidolgozott tervek eleve rendkívül "széleskörűek", és egyébként is "teljesen más természetű eseményről van szó".

Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek végső búcsút; a szerdai szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.