eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A bostoni robbantás miatt szigorú biztonsági intézkedések az atlétikai vb-re

Az orosz hatóságok szigorítják a biztonsági intézkedéseket a Moszkvában augusztusban sorra kerülő atlétikai-világbajnokságra a Boston Marathonon hétfőn történt bombatámadások miatt. Számos állam- és kormányfő, vezető politikus együttérzését nyilvánította ki az amerikai népnek és Barack Obama amerikai elnöknek a bostoni maratoni futóversenyen történt hétfői robbantás kapcsán, amelyben három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek.

"A Bostonban történtek után biztosan újra átnézzük a tervezett biztonsági rendelkezéseket" - nyilatkozta kedden Valentyin Balahnyicsov, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke, aki hozzátette, eddig is a legfontosabb tennivalók között szerepelt a sportolók és a nézők biztonsága az oroszországi sportrendezvényeken, de most figyelembe kell venniük az Egyesült Államokban történt incidenst is.

A bostoni maratonfutáson magyar idő szerint hétfőn este a célegyenesben két bomba robbant, a detonációban három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek, közülük 17 ember állapota válságos.

Balahnyicsov úgy fogalmazott, az augusztus 10-től 18-ig tartó atlétikai vb-n háromszoros védelmet biztosítanak majd.

"Az állami mellett Moszkva saját biztonsági szolgálatát is bevetjük, valamint lesznek őrző-védő dolgozók a stadionban és a létesítmény körül is" - mondta Balahnyicsov.

Vitalij Mutko sportminiszter hangsúlyozta, mivel Oroszország a közeljövőben több nagy világversenynek ad otthont, a Bostonban történteket komoly figyelmeztetésként kell felfogniuk.

"Természetesen szigorítjuk a biztonsági intézkedéseket" - jelentette ki Mutko. "A külföldi kollégák gyakran kritizáltak minket, mondván, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, de most látható, ilyen esetek bármikor történhetnek."

Szocsiban jövő februárban a téli olimpiára kerül sor, illetve a tervek szerint 2014-ben már a Forma-1 mezőnye is ellátogat Oroszországba, ahol 2018-ban labdarúgó-vb-t rendeznek.

Részvétnyilvánítások az amerikai népnek és Obama elnöknek

Számos állam- és kormányfő, vezető politikus együttérzését nyilvánította ki az amerikai népnek és Barack Obama amerikai elnöknek a bostoni maratoni futóversenyen történt hétfői robbantás kapcsán, amelyben három ember meghalt, több mint 140-en megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz államfő barbár bűncselekménynek nevezte a bostoni merényletet. Kifejtette meggyőződését, hogy a terrorizmus elleni harchoz az egész nemzetközi közösség intenzív együttműködésére van szükség. Hangsúlyozta, szükség esetén Oroszország készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az amerikai hatóságoknak a nyomozásban.

Az orosz belügyi hatóságok azt hangoztatták, hogy készen állnak az Oroszországi Föderációban megrendezendő nemzetközi sportversenyek biztonságának garantálására. Július elején Kazanyban lesz a 27. Universiade, augusztusban pedig Moszkvában atlétikai világbajnokságot rendeznek.

Angela Merkel német kancellár is élesen elítélte a robbantást. Kifejtette: semmi sem igazol egy ilyen aljas támadást, amelyet egy békés sportrendezvényen összegyűlt emberek ellen követtek el. Reményét fejezte ki, hogy felelősségre vonják az elkövetőt vagy elkövetőket. A bostoni maratonon hagyományosan sok német futó indul. A berlini külügyminisztérium szerint nincsenek adatok arról, hogy német áldozata vagy sérültje lenne a robbantásoknak.

Mario Monti olasz ügyvivő kormányfő a Barack Obama amerikai elnöknek írt üzenetében "gyáva erőszaknak" nevezte a Bostonban történteket.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke rettenetes, elítélendő bűncselekménynek minősítette a robbantást. A politikus az Európai Unió együttérzéséről és támogatásáról biztosította az amerikai népet.

Mély együttérzését fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek az ukrán államfő. Viktor Janukovics hangsúlyozta: "Sajnálatos, hogy egy sportesemény, amelynek a békét és az emberek egyesítését kellene szolgálnia, véres tragédia színhelyévé változott". Hozzátette: Ukrajna elítéli a terrorizmus minden formáját.

Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára. Kijelentette: "Elítélem ezt az értelmetlen erőszakot, amely még inkább rémületbe ejt amiatt, hogy olyan rendezvényen történt, amely az egész világból érkezett embereket egyesíti".

Kisida Fumio japán külügyminiszter részvéttáviratában azt hangoztatta, hogy Tokió "kiemelt figyelemmel követi a helyzetet". Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig leszögezte, ha bebizonyosodik, hogy terrorcselekmény történt, akkor "a nemzetközi közösségnek határozott üzenetet kell küldenie", válaszul a robbantásokra.

A Fidesz közleményben fejezte ki megdöbbenését a bostoni merénylet kapcsán, részvétét az áldozatok családjának és együttérzését a sérülteknek. A párt közölte, "minden erőszakos cselekedetet és mások életére törő szélsőséges megnyilvánulást határozottan elítél".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×