Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Thatcher temetésének próbáját tartották meg Londonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtartották hétfő hajnalban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök szerdai temetési szertartásának "főpróbáját".

A próbát a ceremóniára kijelölt katonai egységek részvételével rendezték a temetési menet teljes útvonalán.

A 87 esztendős korában elhunyt Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament épületegyüttesétől először a brit királyi légierő központi londoni templomához szállítják. Innen lovak vontatta ágyútalpon viszik majd tovább a szertartás helyszínére, a Szent Pál-székesegyházba, az anglikán világegyház első számú londoni templomába.

A temetési menet útvonala mentén a brit fegyveres erők három fegyvernemének - szárazföldi hadsereg, királyi haditengerészet, királyi légierő - hétszáz katonája áll majd díszsorfalat, a koporsót pedig a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború brit veteránjai viszik be a székesegyházba.

Andrew Chatburn őrnagy, az Udvari Hadosztály ceremoniális eseményekért felelős főtisztje, a szertartás megtervezésének első számú irányítója a BBC-nek elmondta: "életfontosságú" volt a ceremónia elpróbálása, mivel a részt vevő katonai egységeknek "meg kell ismerniük a terepet" ahhoz, hogy a szertartás napján minden az előre kidolgozott időrend alapján történhessen.

Margaret Thatchert a hivatalos brit protokoll alapján a "ceremoniális temetési szertartásnak" nevezett tiszteletadással búcsúztatják; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik. Hasonló szertartás keretében vettek búcsút 1997-ben Diana hercegnőtől, Károly trónörökös autóbalesetben elhunyt volt feleségétől, illetve Erzsébet anyakirálynőtől, II. Erzsébet királynő 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyjától.

Az állami temetés rendszerint a királyi család legmagasabb rangú tagjainak - elsősorban a mindenkori uralkodónak és házastársának - jár.

Mindazonáltal az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchill volt miniszterelnököt, aki a második világháborúban győzelemre vezette Nagy-Britanniát, szintén teljes állami temetési szertartással búcsúztatták. Õ eddig az utolsó olyan nem királyi státusú brit közéleti személyiség, aki állami temetésben részesült.

A brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne hajtsanak végre tisztelgő repülést a temetési menet útvonala felett. Ez az a két fő mozzanat, amelyben a hivatalos állami temetés különbözik a ceremoniális temetéstől, ám közeli ismerőseinek beszámolói szerint Margaret Thatcher mindezt "pénzpocsékolásnak" tartotta, és kifejezetten kérte ezeknek az elemeknek az elhagyását.