Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japán teljes készültségben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Japán "nem utasítja vissza a párbeszédet" Észak-Koreával, ha a háborúval fenyegetőző Phenjan lépéseket tesz atomprogramjának feladása felé - közölte hétfőn Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő, miközben a japán védelmi miniszter bejelentette, hogy a szigetország teljes készültségben várja a kommunista rezsim esetleges rakétakilövését.

A kormányszóvivő kijelentését megelőzően Tokióban John Kerry amerikai külügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy Washington kész tárgyalóasztalhoz ülni Észak-Koreával, ha Phenjan "valódi lépéseket tesz a leszerelés irányába".

Korábban Pak Gun Hje dél-koreai elnök is a Phenjannal való párbeszédet sürgette, miközben Phenjan az elmúlt hetekben atomcsapással fenyegette meg Szöult, Washingtont és Tokiót.

Japán megfigyelők szerint az egymást követő nyilatkozatok felvetik az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások újraéledésének reményét. A 2008-ben megszakadt egyeztetéseken a két Korea mellett az USA, Kína, Japán és Oroszország vett részt.

Ezzel párhuzamosan Onodera Icunori japán védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy a szigetország teljes készültségben várja Phenjan esetleges újabb rakétakilövését.

Észak-Korea a múlt héten több ballisztikus rakétát telepített keleti partvidékére, amelyek közül egy kilövés előtti állapotban van hírszerzési források szerint. Habár hétfői dél-koreai jelentések szerint egyelőre nincs jele annak, hogy Phenjan a fegyver bevetésére készül, Onodera közlése szerint nem zárható ki, hogy hétfőn, az államalapító Kim Ir Szen születésének 101. évfordulóján Észak-Korea fellövi.

Japán korábban már jelezte, hogy lelövi a rakétát, ha az a szigetország területét veszélyezteti. A védelmi minisztérium ezért elhárító rendszerrel felszerelt rombolókat vezényelt a Japán-tengerre és légvédelmi rakétákat telepített Tokió belvárosába.