Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre nagyobb a feszültség Berlin es Moszkva között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlin és Moszkva között egyre nagyobb a feszültség. A két ország kapcsolatában érezhető elhidegülés a hannoveri nemzetközi vásár megnyitóján is kifejezésre jutott, miután az emberi jogok betartásának kérdésében szópárbaj fejlődött ki Merkel kancellár és Putyin orosz elnök között. Most ismét olyan hírek érkeztek Moszkvából, amelyek a feszültség kiéleződésére utalnak.

Az orosz hírszerző szolgálat fokozta a moszkvai nyugati nagykövetségek megfigyelését. A SPIEGEL hírmagazin megbízható forrásokra utalva beszámolt arról, hogy kiváltképpen a német diplomáciai képviselet áll az orosz kémszolgálat érdeklődésének homlokterében. A múlt héten ugyanis a német nagykövetség orosz állampolgárságú alkalmazottait a hírszerző szolgálat beidézte és megpróbálta rábírni titkos értesülések továbbítására.

Néhány évvel ezelőtt éppen Putyin elnök utasítására korlátozták a Németország ellen irányuló orosz kémkedést, a jelek szerint azonban Moszkvában most újult erővel nekikezdtek a követségi munkatársak beszervezésének. Vlagyimir Putyinnak ebben alighanem nagy tapasztalata van, mert 1985 és 1990 között az akkori szovjet hírszerző szolgálat, a KGB kelet-németországi főmegbízottja volt.

A kémtevékenység élénkülése is párhuzamban áll a Berlin és Moszkva közti kapcsolat elhidegülésével. A múlt héten egy kereszténypárti képviselőkből álló német küldöttség járt Moszkvában, ahol több, előre megbeszélt találkozót az orosz tárgyalópartnerek váratlanul lemondtak. A látogatással egy időben a Kremlhez közel álló egyik bulvárlap állítólagos meztelen képet közölt a kancellárról, az állami tévé pedig - miután Angela Merkel is elismerőleg nyilatkozott a ciprusi válság megoldását célzó pénzügyi intézkedésekről, a kancellár álláspontját a zsidó vagyonok náci korszakban történt kisajátításához hasonlította.

A két ország közti kapcsolatot erősen beárnyékolta a német pártokhoz közel álló alapítványok moszkvai kirendeltségeinek zaklatása, amelyről Berlinben is úgy vélik, hogy része a nem-hivatalos orosz politikai csoportok ellen irányuló hatósági intézkedéseknek. Diplomáciai források szerint a kancellár csalódott a politikai és szociális helyzet alakulásában Oroszországban, amit kendőzetlenül a tudomására juttatott a hannoveri nemzetközi vásárra Németországba érkezett Vlagyimir Putyinnak is.