eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre nagyobb a feszültség Berlin es Moszkva között

Berlin és Moszkva között egyre nagyobb a feszültség. A két ország kapcsolatában érezhető elhidegülés a hannoveri nemzetközi vásár megnyitóján is kifejezésre jutott, miután az emberi jogok betartásának kérdésében szópárbaj fejlődött ki Merkel kancellár és Putyin orosz elnök között. Most ismét olyan hírek érkeztek Moszkvából, amelyek a feszültség kiéleződésére utalnak.

Az orosz hírszerző szolgálat fokozta a moszkvai nyugati nagykövetségek megfigyelését. A SPIEGEL hírmagazin megbízható forrásokra utalva beszámolt arról, hogy kiváltképpen a német diplomáciai képviselet áll az orosz kémszolgálat érdeklődésének homlokterében. A múlt héten ugyanis a német nagykövetség orosz állampolgárságú alkalmazottait a hírszerző szolgálat beidézte és megpróbálta rábírni titkos értesülések továbbítására.

Néhány évvel ezelőtt éppen Putyin elnök utasítására korlátozták a Németország ellen irányuló orosz kémkedést, a jelek szerint azonban Moszkvában most újult erővel nekikezdtek a követségi munkatársak beszervezésének. Vlagyimir Putyinnak ebben alighanem nagy tapasztalata van, mert 1985 és 1990 között az akkori szovjet hírszerző szolgálat, a KGB kelet-németországi főmegbízottja volt.

A kémtevékenység élénkülése is párhuzamban áll a Berlin és Moszkva közti kapcsolat elhidegülésével. A múlt héten egy kereszténypárti képviselőkből álló német küldöttség járt Moszkvában, ahol több, előre megbeszélt találkozót az orosz tárgyalópartnerek váratlanul lemondtak. A látogatással egy időben a Kremlhez közel álló egyik bulvárlap állítólagos meztelen képet közölt a kancellárról, az állami tévé pedig - miután Angela Merkel is elismerőleg nyilatkozott a ciprusi válság megoldását célzó pénzügyi intézkedésekről, a kancellár álláspontját a zsidó vagyonok náci korszakban történt kisajátításához hasonlította.

A két ország közti kapcsolatot erősen beárnyékolta a német pártokhoz közel álló alapítványok moszkvai kirendeltségeinek zaklatása, amelyről Berlinben is úgy vélik, hogy része a nem-hivatalos orosz politikai csoportok ellen irányuló hatósági intézkedéseknek. Diplomáciai források szerint a kancellár csalódott a politikai és szociális helyzet alakulásában Oroszországban, amit kendőzetlenül a tudomására juttatott a hannoveri nemzetközi vásárra Németországba érkezett Vlagyimir Putyinnak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×