eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A britek zöme szerint jó miniszterelnök volt Margaret Thatcher

A britek többsége szerint jó miniszterelnök, ugyanakkor nagyon megosztó személyiség volt Margaret Thatcher.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett országos felmérés kimutatta, hogy a britek 61 százaléka szerint a 87 esztendős korában hétfőn elhunyt egykori kormányfő a miniszterelnöki tisztségben eltöltött 11 éve után megosztottabb országot hagyott hátra, mint amilyent 1979-ben aratott választási győzelme után átvett.

A válaszadóknak mindössze a 16 százaléka mondta azt, hogy a brit társadalom egységesebbé vált Margaret Thatcher kormányzásának idején.

A néhai miniszterelnök általános megítélésére vonatkozó kérdésre összesen 46 százalék minősítette jónak, vagy nagyszerűnek Thatcher kormányfői kvalitásait, 9 százalék szerint ugyanakkor Margaret Thatcher rossz, 26 százalék szerint pedig egyenesen "rettenetes" miniszterelnök volt.

A közvélemény-kutatásba bevontak 46 százaléka tartja úgy, hogy Thatcher jobb állapotban hagyta hátra a brit gazdaságot; 36 százalék viszont ezzel ellenkező véleményének adott hangot. Ugyancsak 46 százalék tartotta helyes döntésnek, hogy Margaret Thatcher kormányzásának idején az addigi 83 százalékról 40 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó legfelső kulcsa, és szintén 36 százalék azoknak az aránya, akik ezzel nem értenek egyet.

Abban viszont az abszolút többség - 57 százalék - egyetért, hogy Margaret Thatcher kormányzása után Nagy-Britannia nagyobb megbecsültségnek örvendhetett világszerte, mint korábban, a válaszadók több mint kétharmada - 68 százaléka - pedig helyes lépésnek nevezte, hogy a Thatcher-kormány fegyveres erővel foglalta vissza a Falkland-szigeteket az argentin hadsereg 1982-es inváziója után.

A britek háromnegyede viseltet ellenérzéssel azzal kapcsolatban, hogy egyes csoportok "utcabálokat" rendeznek Thatcher halálának "megünneplésére": a megkérdezettek 75 százaléka mondta azt, hogy elítéli az ilyen rendezvényeket.

Az ilyen jellegű megmozdulások központi helyszíne a londoni Trafalgar tér volt, ahol szombat este hozzávetőleg ezren gyűltek össze. A demonstrálók többször a "Rejoice" - "Örvendezzetek" - jelszót skandálták, sokan pezsgőt bontottak, csillagszórókat gyújtottak és konfettit szórtak.

Margaret Thatchertől jövő szerdán vesznek végső búcsút katonai tiszteletadással; a temetési szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×