Kerry a koreai válságból való kiutat keresi Pekingben

InfoRádió / MTI
2013. április 13. 16:29
Rendkívüli kihívást jelentő kérdések állnak előttünk - jegyezte meg a Koreai-félszigeten uralkodó helyzetre is utalva John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Pekingben, ahol vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel kezdett tárgyalásokat.

Kerry korábban jelezte: Washington szerint Kína kulcsszereplője a Koreai-félszigeti válság megoldásának, sok múlik azon, hogy mennyire képes érvényesíteni befolyását Phenjanra.

A kínai külügyminiszter a koreai válságra utalva egyetértett azzal, hogy Kerry "kritikus" időszakban érkezett a kínai fővárosba.

A Koreai-félszigeti helyzetről szólva Vang leszögezte, a kérdésben Kína álláspontja következetes. Bármi is történjék, Peking ragaszkodik a félsziget atommentesítéséhez, a békéhez, a tárgyalásos rendezéshez - hangoztatta.

A miniszter sürgette az érintett feleket, hogy folytassanak párbeszédet, javítsák kapcsolataikat, és a kölcsönös bizalom megteremtésével segítsék elő a nukleáris leszerelést, Északkelet-Ázsia tartós békéjét.

Kerry tárgyalásai kapcsán a kínai média a kétoldalú kapcsolatokra is utalt, kiemelve: vezető diplomaták körében felvetődött a kínai-amerikai viszony fejlesztését szolgáló "ütemterv" szükségessége. Kerry maga is hangsúlyozta, hogy országa a kapcsolatoknak azt az a modelljét keresi, amely a leghatékonyabb a problémák megoldására.

Vang megismételte azt a kínai részről rendszeresen hangoztatott igényt, hogy Washington és Peking nézetkülönbségeit a "kölcsönös tisztelet" szellemében rendezzék.

Kerry, aki külügyminiszterként először jár Pekingben, szombaton találkozott a kínai államelnökkel és a kormányfővel. Az amerikai politikus a dél-koreai fővárosból érkezett Pekingbe, ahonnan vasárnap Tokióba utazik tovább.